ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χούλα χουπ: Πόσοι γνωρίζουν σήμερα το στεφάνι για διασκέδαση και άσκηση;

04 Μαΐου 2022, 16:00

images

Το χούλα χουπ ή στεφάνι γυμναστικής ήταν πολύ διαδεδομένο στα κοριτσίστικα παιχνίδια άλλων γενεών, αρχής γενομένης από τη δεκαετία του 1960 και μετά και έχει χαρίσει στιγμές χαράς και άσκησης σε πολλά παιδιά και νέους ανθρώπους... Είναι εξάλλου ένα από τα "όργανα" στη ρυθμική γυμναστική που αποτελεί ολυμπιακό άθλημα. Σήμερα, κάποιοι στις ΗΠΑ το φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο ως μέσο εκγύμνασης αλλά και παιχνίδι...

Το πλαστικό στεφάνι τοποθετείται γύρω από τη μέση με τα χέρια να το κρατούν στο μέσο του σώματος. Στη συνέχεια ακουμπούν τη μία άκρη του στον ένα γοφό κι αρχίζουν να γυρνούν γύρω - γύρω τον κορμό με αποτέλεσμα το στεφάνι να γυρίζει και να παραμένει στο ύψος της μέσης εφόσον το άτομο κάνει γρήγορα και σωστά την κίνηση... Αλλιώς πέφτει και ξεκινάμε από την αρχή!

Η άσκηση που προσφέρει είναι αεροβική ενώ ενδυναμώνει τους μυς στην κοιλιά και την πλάτη. Ταυτόχρονα είναι και πολύ διασκεδαστικό προκαλώντας σε ασκούμενους και θεατές γέλια και πειράγματα... 

Στη χρήση του αμιγώς για εκγύμναση, το χρησιμοποιούν επίσης στα πόδια και τα χέρια αλλά αυτό απαιτεί μεγαλύτερη δεξιοτεχνία... Μάλιστα οι γυμνάστριες της ρυθμικής το περιστρέφουν με μεγάλη δεξιοτεχνία γύρω από ολόκληρο το σώμα τους, ακόμα και γύρω από το λαιμό και το κεφάλι τους.

Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση τους ως παιχνίδι αλλά για πιο σοβαρή χρήση εκγύμνασης, τονίζουν ότι πρέπει το άτομο να μάθει την τεχνική από ειδικούς και να λαμβάνει κάποια μέτρα προφύλαξης.


Σχετικά Άρθρα