ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το τρέξιμο βοηθά στη διατήρηση καλής υγείας αλλά μπορεί να γίνει εξάρτηση

06 Φεβρουαρίου 2023, 10:00

images

Όταν πρόκειται για τρέξιμο για αναψυχή ή άσκηση, το κίνητρο ενός ατόμου μπορεί να είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη εξάρτησης από την άσκηση ή όχι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη διερευνά το ρόλο του τρεξίματος στη διαφυγή από τα καθημερινά προβλήματα και το στρες και οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τη δραστηριότητα για να ξεφύγουν από τα προβλήματα της καθημερινότητας, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ένα μάλλον ανθυγιεινό εθισμό στην άσκηση!

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Frode Stenseng του Νορβηγικού Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας, παρατήρησε 227 ερασιτέχνες δρομείς μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Η μελέτη δείχνει ότι η αυτοκατασταλτική διαφυγή προάγει αρνητικά συναισθήματα για τη ζωή κάποιου, τα οποία στη συνέχεια μπορεί να κλιμακωθούν σε ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση από την άσκηση.

«Εάν έχετε περιορισμένα μέσα για να ξεφύγετε / αποφύγετε τα συναισθήματα», δήλωσε η φυσικοθεραπεύτρια Δρ Marilyn Freimuth, «και οι συνθήκες ζωής ή ο εσωτερικός σας κόσμος συνεχίζουν να προκαλούν άσχημα συναισθήματα, τότε η συμπεριφορά μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται σε συχνότητα, έτσι ώστε να εμφανίζονται ορισμένες δυσμενείς επιπτώσεις, όπως η αδιαφορία για κάποια υποχρέωση, η αύξηση της άσκησης που οδηγεί σε τραυματισμό κ.λπ.».

Το Medical News Today ρώτησε τον Δρ Stenseng πώς ένα άτομο μπορεί να εντοπίσει το δικό του κίνητρο στο τρέξιμο. Ο ίδιος απάντησε ότι «μια καλή ερώτηση που πρέπει να κάνει κανείς στον εαυτό του είναι: Αισθάνομαι αναζωογονημένος ή ντροπιασμένος αφού γυμναστώ;»

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εξάρτηση από την άσκηση μπορεί να είναι μια απάντηση σε σοβαρά ζητήματα ζωής, η απεξάρτηση από αυτή συνεπάγεται την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

«Κάθε φορά που ένα άτομο χρησιμοποιεί μια ουσία ή συμπεριφορά για να ξεφύγει από κάτι στη ζωή του», δήλωσε ο Δρ Freimuth, «πρέπει να εντοπίσει τον φόβο, το άγχος κ.λπ., και να αρχίσει να αμφισβητεί την πραγματικότητά του για αυτά επί του παρόντος. Και μετά να λάβουμε μέτρα για να το μειώσουμε».

Σε καταστάσεις όπου ένα άτομο προσπαθεί να διαχειριστεί άλυτα προβλήματα, όπως θλίψη ή ανυπέρβλητα εμπόδια, πρότεινε ο Δρ Freimuth, « ίσως η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι να μάθουμε πώς να ανεχόμαστε άσχημα συναισθήματα χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε τίποτα».


Σχετικά Άρθρα