ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το τάι τσι επιβραδύνει τα συμπτώματα της Νόσου Πάρκινσον

27 Οκτωβρίου 2023, 10:00

images

Το τάι τσι (tai chi) μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση των συμπτωμάτων της Νόσου Πάρκινσον για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με μία κινεζική μελέτη. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το BBC News, όσοι ασκούσαν την τέχνη δύο φορές την εβδομάδα, είχαν λιγότερες επιπλοκές και καλύτερη ποιότητα ζωής από τους υπόλοιπους, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες σχετικά με τα οφέλη της άσκησης για τα άτομα με Νόσο Πάρκινσον. Η μελέτη, που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σαγκάης Jiao Tong, παρακολούθησε την υγεία εκατοντάδων ασθενών με Πάρκινσον για έως και 5 χρόνια. Μία ομάδα 147 ατόμων, εξασκούσε τάι τσι σε αντίθεση με μια άλλη ομάδα 187 ατόμων.

Η παραδοσιακή κινέζικη άσκηση συνδυάζει αργές, ήρεμες κινήσεις με βαθιά αναπνοή και χαλάρωση. Η φιλανθρωπική οργάνωση Parkinson's UK περιγράφει το τάι τσι ως μια χαμηλής έντασης σωματική δραστηριότητα, που μπορεί σας φτιάξει τη διάθεση και να σας βοηθήσει να ζούμε καλύτερα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ασθένεια προχωρούσε πιο αργά στην ομάδα που έκανε τάι τσι, παρατηρώντας τα συμπτώματα, την κίνηση και την ισορροπία. Αυτή η ομάδα είδε επίσης λιγότερες πτώσεις, λιγότερο πόνο στην πλάτη και ζάλη, με προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης επίσης χαμηλότερα από την άλλη ομάδα. Ταυτόχρονα, ο ύπνος και η ποιότητα ζωής, βελτιώνονταν συνεχώς.

Ο καθηγητής Alastair Noyce, καθηγητής Νευρολογίας και Νευροεπιδημιολογίας στο Queen Mary University του Λονδίνου, την χαρακτήρισε «μια σημαντική μελέτη», αλλά είπε ότι υπάρχουν περιορισμοί στο σχεδιασμό της και απαιτούνται περισσότερες δοκιμές.

«Συνιστούμε ήδη το τάι τσι, καθώς και άλλες μορφές άσκησης, αλλά η κατανόηση του ποιες μορφές άσκησης είναι πιο ωφέλιμες είναι ένας σημαντικός στόχος για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης διαχείρισης των ασθενών», δήλωσε.

Σχετικά Άρθρα