ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το στατικό ποδήλατο βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της Νόσου Πάρκινσον

07 Μαΐου 2023, 08:00

images

Η άσκηση σε ποδήλατο μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με το BBC. Οι εβδομαδιαίες συνεδρίες τέτοιου είδους γυμναστικής στο Horfield Leisure Center στο Μπρίστολ, διοργανώνονται από την Everyone Active και το Δημοτικό Συμβούλιο του Μπρίστολ. Σύμφωνα με το κέντρο αναψυχής, τα άτομα με Νόσο Πάρκινσον αποκομίζουν σημαντικά οφέλη από το να κάνουν ποδήλατο σε τακτική βάση.

Ο Steve Butt από το Μπρίστολ δήλωσε ότι οι συνεδρίες αυτές τον έχουν βοηθήσει πολύ στην αντιμετώπιση του τρέμουλου. «Διαγνώστηκα με Πάρκινσον το 2021. Ξεκίνησε με τρέμουλο στα χέρια μου και η ισορροπία μου δεν είναι πολύ καλή. Είναι η πρώτη φορά που είχα την ευκαιρία να κάνω ποδήλατο. Το τρέμουλο είναι τώρα ελαφρώς λιγότερο και νιώθω καλύτερα για την άσκηση και γενικά η ισορροπία μου είναι καλύτερη», είπε και συνέχισε: «Το Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική ασθένεια, οπότε αν μπορώ να το επιβραδύνω, τότε έχω περισσότερο χρόνο για να ζήσω μια κανονική ζωή».

Ο δάσκαλος της τάξης, Kevin, σημείωσε: «Υπάρχει μια κυρία που έκανε το πρώτο της μάθημα. Δεν είχε ασκηθεί πολύ πριν. Δυσκολευόταν να μπει στον κήπο. Μας είπε ότι πήγε πρόσφατα στον κήπο και η τελευταία φορά που μπόρεσε να πάει ήταν πριν από 5 χρόνια. Είναι εντελώς τρελό που τη βοηθήσαμε να επιστρέψει στον κήπο, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να φύγει από εκεί».

Τι είναι η Νόσος Πάρκινσον

Τα 3 κύρια συμπτώματα είναι το τρέμουλο, η αργή κίνηση και δύσκαμπτοι και άκαμπτοι μύες.

Ένα άτομο με Πάρκινσον μπορεί να εμφανίσει ένα ευρύ φάσμα άλλων σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων, όπως κατάθλιψη και άγχος, προβλήματα ισορροπίας, απώλεια όσφρησης, προβλήματα ύπνου και προβλήματα μνήμης. Η νόσος προκαλείται εξαιτίας της απώλειας νευρικών κυττάρων σε τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται μέλαινα ουσία.

Το τι ακριβώς προκαλεί τη νόσο είναι ασαφές - οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων είναι υπεύθυνος. 

Περίπου 1 στους 500 ανθρώπους προσβάλλεται από τη Νόσο Πάρκινσον. Αν και επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία, μέθοδοι που περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και φυσιοθεραπεία, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των κύριων συμπτωμάτων. Με την πρόοδο στη θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πλέον φυσιολογικό ή σχεδόν φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής.



Σχετικά Άρθρα