ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το οξυγόνο καθορίζει την κούραση που προκαλείται από την άσκηση

08 Ιουλίου 2022, 10:00

images

Όταν οι δραστηριότητες με καταπόνηση εκτελούνται σε μεγάλο υψόμετρο ή σε άλλα περιβάλλοντα χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο, ο συντονισμός, η κρίση και η δυνατότητα λήψης αποφάσεων είναι σημαντικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως κατά την ορειβασία, αυτές οι δυνατότητες μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Οι λειτουργίες ελέγχουν και συντονίζουν άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η μνήμη, τα συναισθήματα και ο έλεγχος της κίνησης, για να επιτρέψουν πιο σύνθετες συμπεριφορές - για παράδειγμα, τη μάθηση, το σχεδιασμό, την κρίση και τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων-.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Tsukuba έδειξαν ότι οι μειώσεις της νευρικής δραστηριότητας στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τις γνωστικές λειτουργίες που σχετίζονται με τον εκτελεστικό έλεγχο και τη γνωστική απόδοση κατά τη διάρκεια άσκησης σε συνθήκες χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο, θα μπορούσαν να προληφθούν με τη διατήρηση κορεσμού οξυγόνου.

Η απόδειξη της αιτιότητας μεταξύ των μειώσεων στη νευρική δραστηριότητα και του χαμηλού οξυγόνου στον εγκεφαλικό ιστό δεν είναι απλή, λόγω της πολυπλοκότητας που παρουσιάζει ο εγκέφαλος και όλες οι λειτουργίες του. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Tsukuba το επιχείρησε. 

«Συγκρίναμε τις επιπτώσεις των υποξικών καταστάσεων στις οποίες τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα μειώνονται, με εκείνες στις οποίες τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα παραμένουν σταθερά κατά τη διάρκεια της άσκησης», εξήγησε ο συγγραφέας καθηγητής Hideaki Soya. «Κάνοντας αυτό, απομονώσαμε το χαμηλό κορεσμό οξυγόνου ως παράγοντα για μειωμένη νευρική δραστηριότητα και μειωμένη απόδοση».

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η παροχή οξυγόνου είναι σημαντική για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας κατά τη διάρκεια της άσκησης σε περιβάλλοντα χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο. Επιπλέον, περιοχές του εγκεφάλου με νεότερες (από εξελικτική άποψη), λιγότερο κρίσιμες λειτουργίες μπορεί να έχουν χαμηλότερη προτεραιότητα από εκείνες που είναι υπεύθυνες για λειτουργίες που μας κρατούν ζωντανούς. 

Έτσι, οι επιπτώσεις της γνωστικής κόπωσης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν οι σωματικές δραστηριότητες που απαιτούν κρίση και κριτική σκέψη εκτελούνται σε περιβάλλοντα χαμηλού οξυγόνου.


Σχετικά Άρθρα