ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το κατάλληλο αθλητικό εσώρουχο βελτιώνει τις επιδόσεις των γυναικών δρομέων

27 Απριλίου 2023, 16:00

images

Νέα μελέτη προσφέρει στις γυναίκες έναν καλό λόγο για να δώσουν τη δέουσα προσοχή στα σουτιέν τους καθώς το σωστό αθλητικό σουτιέν μπορεί να βοηθήσει στις επιδόσεις στο τρέξιμο.

Σχεδόν 3 στις 4 γυναίκες βιώνουν πόνο στο στήθος ενώ τρέχουν, συχνά λόγω ενός συνδυασμού μεγαλύτερων μαστών και ενός ακατάλληλου ή μη υποστηρικτικού αθλητικού σουτιέν, σημειώνουν οι ερευνητές σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Sports and Active Living.

Η νέα μελέτη συμπληρώνει την έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο ίδιο περιοδικό και οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι τα υποστηρικτικά αθλητικά σουτιέν, μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση στο τρέξιμο κατά 7%, βοηθώντας τον οργανισμό των δρομέων να αξιοποιεί το οξυγόνο πιο αποτελεσματικά.

Για τη νέα έρευνα, οι ερευνητές ήθελαν να δουν πώς η μείωση της κίνησης του μαστού με ένα πιο υποστηρικτικό σουτιέν κατά τη διάρκεια του τρεξίματος μπορεί να επηρεάσει μια μέτρηση, γνωστή ως ακαμψία της άρθρωσης του γόνατος. Ενώ το ζήτημα παραμένει υπό διερεύνηση, ένα σύνολο προηγούμενων ερευνών έχει υποστηρίξει ότι, όσο πιο άκαμπτη είναι η άρθρωση του γόνατος, τόσο καλύτερη είναι η απόδοση ενός ατόμου στο τρέξιμο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 12 ερασιτέχνες δρομείς, ηλικίας από 18 έως 35 ετών που φορούσαν σουτιέν σε μέγεθος B, C ή D, με επαγγελματικά εξαρτήματα στηθόδεσμου για 2 διαφορετικά αθλητικά σουτιέν: ένα με υψηλή στήριξη που επέτρεπε λιγότερη κίνηση του στήθους και ένα με λιγότερη υποστήριξη. Στη συνέχεια, κάθε συμμετέχων έτρεξε σε διάδρομο 3 φορές, μία με κάθε ένα από τα διαφορετικά σουτιέν και μία χωρίς στηθόδεσμο.

Ενώ οι γυναίκες έτρεχαν, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν κάμερες καταγραφής κίνησης και λογισμικό 3D για να υπολογίσουν τη δυσκαμψία της άρθρωσης του γόνατος και την ποσότητα κίνησης του μαστού.

Με ένα σουτιέν χαμηλής στήριξης, οι δρομείς είχαν 2% περισσότερη ακαμψία των αρθρώσεων του γόνατος από ό,τι όταν έτρεχαν χωρίς στηθόδεσμο, σύμφωνα με τη μελέτη. Και με ένα σουτιέν υψηλής στήριξης, οι δρομείς είχαν 5% μεγαλύτερη ακαμψία των αρθρώσεων του γόνατος από ό,τι όταν δεν υπήρχε καθόλου υποστήριξη του στήθους.

Τα αποτελέσματα πρέπει να χρησιμεύσουν ως υπενθύμιση στις γυναίκες δρομείς ώστε να σκεφτούν προσεκτικά πώς το σουτιέν τους μπορεί να επηρεάσει την προπονητική τους εμπειρία, λέει ο Nicola Brown, αναπληρωτής καθηγητής γυναικείας υγείας και απόδοσης στο Πανεπιστήμιο St Mary's Twickenham στην Αγγλία.


Σχετικά Άρθρα