ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι προκαλεί την περιοστίτιδα κνήμης;

27 Μαΐου 2022, 16:00

images

Εάν έχετε αυξήσει απότομα το τρέξιμο ή άλλη μορφή άσκησης, μπορεί να έχετε νιώσει πόνο στο εσωτερικό μέρος των κνημών σας, κάτω από τα γόνατά σας. Εάν συνέβη αυτό, τότε υπάρχει πιθανότητα να έχετε βιώσει περιοστίτιδα κνήμης.

Η περιοστίτιδα κνήμης είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον πόνο στο μπροστινό μέρος του κάτω μέρους του ποδιού, πίσω από το γόνατο και πάνω από τον αστράγαλο, αναφέρει ο Δρ Gbolahan O. Okubadejo, ορθοπεδικός χειρουργός σπονδυλικής στήλης στο The Institute for Comprehensive Spine Care, με γραφεία στη Νέα Υόρκη και το New Jersey. 

Η περιοστίτιδα κνήμης, ιατρικά γνωστή ως έσω κνημιαίο σύνδρομο του στρες (MTSS), προκαλείται συνήθως από την υπερκόπωση του συγκεκριμένου σημείου του ποδιού, που σημαίνει ότι μπορεί να έχετε αυξήσει απότομα σημαντικά το τρέξιμο ή άλλη σωματική δραστηριότητα. Άλλα άτομα που παρουσιάζουν συχνά περιοστίτιδα κνήμης είναι οι χορευτές και οι ασκούμενοι στρατιωτικοί. Οι άνθρωποι που εργάζονται από το σπίτι και έχουν τώρα περισσότερο χρόνο για άσκηση, αντιμετωπίζουν επίσης περιοστίτιδα κνήμης, λόγω της ταχείας αύξησης της φυσικής δραστηριότητας, λέει ο Δρ Jason L. Koh, πρόεδρος του τμήματος ορθοπεδικής χειρουργικής, διευθυντής του Ορθοπεδικού Ινστιτούτου NorthShore και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Pritzker του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Όταν έχετε περιοστίτιδα κνήμης, εμφανίζεται φλεγμονή γύρω από τους μύες, το οστό και τους τένοντες (εύκαμπτος ιστός που συνδέει τους μύες με το οστό) γύρω από το μπροστινό μέρος του οστού της κνήμης. «Το συνεχές τράβηγμα από την άσκηση δημιουργεί τη φλεγμονή και τον πόνο που νιώθετε με το σύνδρομο έσω κνημιαίου στρες», λέει ο φυσιοθεραπευτής Δρ Raymond Tohme.

Το πιο κοινό σύμπτωμα της περιοστίτιδας κνήμης είναι πόνος ή ευαισθησία στο εσωτερικό του οστού της κνήμης κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ο πόνος εμφανίζεται συνήθως και στα δύο πόδια, επισημαίνει ο φυσιοθεραπευτής και ορθοπεδικός Tyler Tredway με έδρα την Ατλάντα.

Ωστόσο, εάν επιδεινωθεί, μπορεί επίσης να αισθανθείτε πόνο όταν δεν κάνετε καμία σημαντική άσκηση, δηλώνει καταληκτικά ο Koh. Σε κάθε περίπτωση, εάν παρατηρήσετε πρήξιμο στην περιοχή της κνήμης, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.


Σχετικά Άρθρα