ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι το καφέ λίπος και ποιος ο ρόλος του

30 Δεκεμβρίου 2023, 09:00

images

Δεν είναι όλα τα είδη λίπους στον οργανισμό μας τα ίδια. Σύμφωνα με το U.S. News, υπάρχουν 3 τύποι λίπους: καφέ λίπος (καφέ λιπώδης ιστός), λευκό λίπος (λευκός λιπώδης ιστός) και μπεζ λίπος (μπεζ λιπώδης ιστός). Το καφέ λίπος είναι ένας τύπος σωματικού λίπους που διασπά το σάκχαρο και το λίπος στο αίμα για να παράγει θερμότητα και να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος.

Ο λευκός λιπώδης ιστός, το πιο κοινό είδος λίπους στο σώμα μας, αποθηκεύει επιπλέον ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν δεν καταναλώνετε αρκετές θερμίδες. Το μπεζ λίπος έχει κοινά χαρακτηριστικά τόσο του καφέ όσο και του λευκού λίπους. Μπορεί να παράγει θερμότητα όπως το καφέ λίπος και να κάψει ενέργεια όπως το λευκό λίπος. Η διαδικασία ενεργοποίησης του καφέ λίπους έχει ενθουσιάσει τους ερευνητές με τα πιθανά οφέλη του συγκεκριμένου λίπους για την υγεία.

Ειδικότερα, το καφέ λίπος είναι μεταβολικά ενεργό και καίει θερμίδες για να παράγει θερμότητα στο ψύχος. Συγκεκριμένα, το καστανό λίπος είναι υπεύθυνο για τη θερμογένεση, τη διαδικασία που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, ειδικά ως απάντηση στο κρύο. Το καφέ λίπος ενεργοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες ακριβώς πριν αρχίσετε να τρέμετε για να σας κρατήσει ζεστούς. Οι άνθρωποι έχουν διάφορα επίπεδα καφέ λίπους. Τα νεογέννητα μωρά έχουν πολύ λίγο συνολικό σωματικό λίπος. Αλλά περίπου το 2% έως 5% του συνολικού σωματικού βάρους ενός μωρού είναι καφέ λίπος.

«Τα βρέφη έχουν τις υψηλότερες ποσότητες καφέ λίπους επειδή είναι τόσο μικρά και άτριχα και έκτοτε [οι ποσότητες καφέ λίπους] μειώνονται καθώς γερνάμε με κάθε δεκαετία από τα 20 μας», λέει ο Δρ Paul Cohen, ανώτερος θεράπων ιατρός, αναπληρωτής καθηγητής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακού Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο Rockefeller στη Νέα Υόρκη. Το καφέ λίπος εντοπίζεται κυρίως στο λαιμό, γύρω από τις ωμοπλάτες και τα νεφρά, τα επινεφρίδια, την καρδιά, το στήθος και κατά μήκος του νωτιαίου μυελού των ενηλίκων.

Το καφέ χρώμα των λιποκυττάρων οφείλεται στα μιτοχόνδρια, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας του κυττάρου που είναι επίσης υπεύθυνο για την καύση ενέργειας ως θερμότητα. Τα μιτοχόνδρια είναι πλούσια σε σίδηρο, που δίνει το χρώμα του στο καφέ λίπος. Τέλος, «το καφέ λίπος έχει την ικανότητα να μετατρέπει τις θερμίδες του λίπους σε θερμότητα», εξηγεί ο Cohen. «Η διαδικασία παραγωγής θερμότητας καίει θερμίδες και επίσης λειτουργεί σαν “καλάθι απορριμμάτων”, καθαρίζοντας τους ανθυγιεινούς μεταβολίτες από το αίμα».



Σχετικά Άρθρα