ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ταχύτητα ή απόσταση; Τι συμβαίνει με το τρέξιμο;

29 Μαΐου 2022, 09:00

images

Πολλοί δρομείς θέτουν ως στόχο να βελτιώσουν τους χρόνους και τις αντοχές τους. Ωστόσο, σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology, οι ερευνητές απέδειξαν ότι η επιτάχυνση μπορεί να αντιτίθεται στις ανθρώπινες βιολογικές δυνάμεις. Συνδυάζοντας δεδομένα από δρομείς που παρακολουθούνται σε ένα εργαστήριο, με 37.000 καταγραφές από διαδρομές με τρέξιμο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η φυσική τάση των ανθρώπων είναι να τρέχουν με ταχύτητα που διατηρεί σταθερή απώλεια θερμίδων.

Η ερευνητική ομάδα, που αποτελείται από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queens στο Ontario και το Πανεπιστήμιο Stanford στην California, ασχολήθηκαν με τους δρομείς στα εργαστήρια για 15 χρόνια, αλλά δεν είχε την ευκαιρία να μελετήσει το τρέξιμο... «Καταφέραμε να συνδυάσουμε τα δύο αρχεία δεδομένων για να αποκτήσουμε νέες γνώσεις και για να μάθουμε πώς εξαντλούνται οι άνθρωποι», εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Jennifer Hicks, αναπληρώτρια διευθύντρια του Stanford's Wu Tsai Human Performance Alliance.

Αυτό που εξέπληξε περισσότερο την ομάδα ήταν η συνέπεια που βρήκαν στα συνδυασμένα αρχεία δεδομένων. «Υποθέτουμε διαισθητικά ότι οι άνθρωποι τρέχουν πιο γρήγορα για μικρότερες αποστάσεις και μετά θα επιβραδύνουν το ρυθμό τους για μεγαλύτερες αποστάσεις», λέει η πρώτη συγγραφέας Jessica Selinger, ερευνήτρια Νευρομηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Queens. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Οι περισσότεροι από τους δρομείς που ανέλυσαν οι ερευνητές διατήρησαν την ίδια ταχύτητα, είτε πήγαιναν για σύντομο τρέξιμο, είτε για μεγάλες αποστάσεις πάνω από 10 χιλιόμετρα.

Από μια εξελικτική σκοπιά, είναι λογικό οι άνθρωποι να τρέχουν με την ταχύτητα που καταναλώνουν τη λιγότερη ποσότητα ενέργειας. Αυτή η διατήρηση των θερμίδων είναι κάτι που έχει παρατηρηθεί σε όλο το ζωικό βασίλειο. Όμως στον σύγχρονο κόσμο, οι λόγοι που ωθούν τους ανθρώπους στο τρέξιμο έχουν αλλάξει, και αν ο στόχος είναι η ταχύτητα, υπάρχουν μερικά κόλπα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι δρομείς.

«Το να ακούν οι δρομείς μουσική με πιο γρήγορο ρυθμό έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην επιτάχυνση της συχνότητας βηματισμού, η οποία μπορεί στη συνέχεια να αυξήσει την ταχύτητα τρεξίματος», δήλωσε η Selinger. Επιπλέον, το να τρέχετε με φίλους που έχουν πιο γρήγορο ρυθμό από εσάς, μπορεί να σας δώσει ώθηση.

Οι Selinger και Hicks ελπίζουν ότι η ύπαρξη ποικιλίας δεδομένων για τη φυσική κατάσταση από φορητές συσκευές καταγραφής, θα βοηθήσει να αποκτήσουν περαιτέρω γνώσεις επί του θέματος.


Σχετικά Άρθρα