ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα σκυλιά μας βοηθούν να παραμείνουμε fit

04 Νοεμβρίου 2019, 09:32

images

Μοναχικοί άνθρωποι, ηλικιωμένοι χωρίς άλλα χόμπι, παχύσαρκοι και υπέρβαροι που μισούν τη γυμναστική, ασθενείς που τους συστήνεται να περπατούν πολύ καθημερινά και δεν έχουν παρέα, όλοι οι παραπάνω θα λύσουν το πρόβλημά τους αν πάρουν έναν σκύλο συντροφιάς.

Τα συμπαθή τετράποδα λατρεύουν τις βόλτες με τους ανθρώπους που τα υιοθετούν και έχουν τον …τρόπο τους να μας κάνουν να νιώθουμε ευχάριστα διώχνοντας την μοναξιά και την ανία.

Ακόμα κι όταν ένας εργαζόμενος επιστρέφει κουρασμένος στο σπίτι και κανονικά δεν θα είχε καμία διάθεση για γυμναστική, αναγκάζεται να βάλει άνετα παπούτσια για να βγάλει βόλτα τον σκύλο.

Αυτό είναι κάτι υποχρεωτικό για όσους δεν έχουν αυλή ή δεν την διαθέτουν για την «ανάγκη» του σκύλου.

Οι τετράποδοι φίλοι μας καταφέρνουν να μας κάνουν ωραία παρέα, μας προστατεύουν, μας βοηθούν να γνωρίσουμε κόσμο που πλησιάζει να τα χαϊδέψει, μας ηρεμούν με την αγάπη και την τρυφερότητα που μας δείχνουν.

Μέρα με την ημέρα η διάθεσή μας για βόλτα πολλαπλασιάζεται και η ώρα που περνάμε μαζί τους στα πάρκα, τις ακροθαλασσιές, ακόμα και τους κεντρικούς δρόμους των πόλεων είναι οι πιο χαλαρωτικές ώρες της ημέρας.

Πολλοί δρομείς, τρέχουν παρέα με τους σκύλους τους. Το ίδιο κάνουν και αρκετοί που περπατούν για να ασκηθούν.

Ομοίως, πράττουν και κολυμβητές. Αλλά και σε άλλες γυμναστικές που γίνονται στο ύπαιθρο οι σκύλοι χαίρονται πολύ να συμμετέχουν.

Αποτελούν δηλαδή σε γενικές γραμμές την αφορμή και το έναυσμα για άσκηση οποιουδήποτε τύπου ανάλογα με τη φυσική κατάσταση και την ηλικία μας. Και σαν να μην έφταναν αυτά, έχει αποδειχτεί από μελέτες ότι όσοι έχουν σκύλο στο σπίτι παράγουν περισσότερη ντοπαμίνη και σεροτονίνη, ορμόνες που μας κάνουν πιο ευτυχισμένους και ήρεμους μειώνοντας το στρες.

Δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο σε ό,τι αφορά την άσκηση με τις γάτες που ως πιο ανεξάρτητα ζώα, δεν έχουν την θέληση να μας ακολουθήσουν στις βόλτες μας, ούτε και τους είναι απαραίτητες όπως στους σκύλους.

Ισχύει όμως και για αυτές η έκκριση των ορμονών της «ηρεμίας» που φαίνεται να αυξάνονται σε όλους όσους έχουν κατοικίδια ανεξαρτήτως του είδους.

ΠΗΓΗ: Chapman Univeristy

Σχετικά Άρθρα