ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα ροφήματα κετόνης θεωρούνται περιττά στους αθλούμενους

06 Ιουλίου 2023, 09:00

images

Νέα έρευνα από ομάδα Καναδών και Ολλανδών ερευνητών που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, αναφέρει ότι τα συμπληρώματα κετόνης -όπως αυτά που βρίσκονται στα ροφήματα για αθλητές- δεν συμβάλλουν στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης και μπορεί στην πραγματικότητα να κρατήσουν πίσω τους αθλητές στις επιδόσεις τους.

Τα ροφήματα κετόνης ονομάζονται μερικές φορές «keto σε μπουκάλι». Αυτό συμβαίνει επειδή στη δίαιτα κετο, η οποία είναι μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, το σώμα μπορεί να καταλήξει να παράγει περισσότερες οργανικές ενώσεις κετόνης. Οι ενώσεις κετόνης συχνά μπορούν να χρησιμεύουν ως «καύσιμο» για τον εγκέφαλο ή τους μύες. Τα ποτά κετόνης περιέχουν συνθετικές εκδόσεις αυτών των κετονών.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 23 άτομα - όλοι εκπαιδευμένοι ποδηλάτες που συμμετέχουν στην αντίστοιχη δραστηριότητα για περισσότερες από 5 ώρες την εβδομάδα - επιβεβαίωσε ότι η απόδοση των ποδηλάτων μειώθηκε για όσους έλαβαν το συμπλήρωμα μισή ώρα πριν από τη δοκιμή. Η μελέτη ήταν τυχαιοποιημένη, πράγμα που σημαίνει ότι σε ορισμένους συμμετέχοντες δόθηκε εικονικό φάρμακο ως ομάδα ελέγχου.

Όσοι έλαβαν το συμπλήρωμα κετόνης είδαν κατά μέσο όρο πτώση 2,4% στις βαθμολογίες της απόδοσής τους. Οι ερευνητές είχαν ορίσει το 2% ως το ελάχιστο όριο για να προσδιορίσουν εάν μια αλλαγή θα είχε έναν αξιοσημείωτο αντίκτυπο στην απόδοση πριν από τη μελέτη. Η Kelsey Costa (MS, RDN) λέει ότι όσοι πείθονται από τη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από αυτά τα συμπληρώματα, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι τόσο ωφέλιμα όσο υπόσχονται.

«Τελικά, τα άτομα που επιδιώκουν να βελτιώσουν την υγεία τους, την απόδοση άσκησης ή την κατάσταση βάρους θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη βιώσιμων συνηθειών τρόπου ζωής που προάγουν τη μακροπρόθεσμη υγεία και όχι βραχυπρόθεσμες γρήγορες λύσεις.

Όσοι σκέφτονται να ακολουθήσουν μια κετογονική δίαιτα θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις μειωμένες επιπτώσεις της κατανάλωσης φυτικών τροφίμων και τον αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας», είπε ο Κόστα. Ο Kirk D.A. Ο Anderson, εκπαιδευμένος στο ISSA personal trainer με έδρα τη Φλόριντα, λέει ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους στη βιομηχανία γυμναστικής με τους οποίους μιλάει δεν γνωρίζουν τη δίαιτα κετο και το ιατρικό ιστορικό της. Αντίθετα, δηλώνει, είναι πιθανό οι άνθρωποι να στρέφονται προς τις δίαιτες που έχουν τραβήξει την προσοχή του κοινού συνολικά.

Παρόλο που οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα κετόνης δεν βοήθησαν τους συμμετέχοντες, σημειώνουν ότι πρέπει να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα.


Σχετικά Άρθρα