ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιδρούν στην άποψή μας για τη γήρανση

11 Νοεμβρίου 2022, 10:00

images

Ενώ η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός, ο καθένας από εμάς εκλαμβάνει αυτόν τον αριθμό διαφορετικά. Όπως αναφέρει μία έρευνα που διεξήχθη από την OnePoll και τη Great Lakes Wellness τα δεδομένα σχετικά με τις απόψεις των Αμερικανών για την υγιή γήρανση είναι πολύ ενδιαφέροντα. Η έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα 3/4 των ερωτηθέντων θέλουν να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο ασχολούμενοι με τη γήρανση και περισσότερο χρόνο κάνοντας πράγματα που αγαπούν. 

Το ίδιο ποσοστό συμφωνεί ότι η ηλικία δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουν ή να φοβηθούν, αλλά μάλλον μία ευκαιρία να ζήσουν πιο ικανοποιητική συναισθηματικά και σωματικά ζωή: Το 77% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι υπάρχει αρνητική προκατάληψη σχετικά με τη γήρανση ή την αντίληψη του να είναι κανείς ηλικιωμένος, ενώ το 61% αποφεύγει ακόμη και να λέει την ηλικία του φοβούμενο ότι θα κριθεί άσχημα.

Επιπλέον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μοιάζουν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, καθώς ενισχύουν την αντίληψη ότι η ηλικία είναι κάτι που πρέπει να παρακαμφθεί. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης ως αρνητικά στοιχεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης  την πίεση που δέχονται ώστε να συγκριθούν με τους άλλους και το άσκοπο scrolling για ώρες. Η έρευνα οδήγησε επίσης στο συμπέρασμα ότι το 77% των ερωτηθέντων θεώρησε ότι τα φίλτρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στέλνουν λάθος μήνυμα σχετικά με τη φυσική εμφάνιση.

Φαίνεται, επομένως, ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πυροδότησαν την αμφιβολία για τον εαυτό μας κάνοντάς μας συνεχώς να νιώθουμε ότι άλλοι άνθρωποι φαίνονται νεότεροι, πιο αδύνατοι, πιο πλούσιοι, πιο χαρούμενοι και πιο ζωντανοί. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό που βλέπετε να είναι μια πολύ επιμελημένη εκδοχή ενός ατόμου που τονίζει μόνο τη λαμπερή πλευρά του.

Είτε μάς αρέσει είτε όχι, όλοι γερνάμε. Η γήρανση είναι ένα προνόμιο, ειδικά όταν είμαστε υγιείς, καθώς μέσω αυτής έχουμε τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε, να εξελιχθούμε και να εκτιμήσουμε τη ζωή μας. Στην πραγματικότητα, οι καλύτερες στιγμές θα μπορούσαν να είναι ακόμα μπροστά μας!


Σχετικά Άρθρα