ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σωματική άσκηση - καταπόνηση και καύσωνας

11 Ιουλίου 2023, 16:00

images

Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες όταν οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου να αλλάζουν την καθημερινή τους ρουτίνα άσκησης εκτός κι αν αυτή γίνεται μέσα σε νερό οπότε δεν τίθεται θέμα υπερθέρμανσης του οργανισμού.

Οι οδηγίες τις ημέρες του καύσωνας σε γενικές γραμμές προβλέπουν:

- Να παραμένουμε σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό το διάστημα μεταξύ 12 και 6 το μεσημέρι. 

-Να χρησιμοποιούμε κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουμε τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία τις ίδιες ώρες.

- Να αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.

- Να φοράμε ανοιχτόχρωμο καπέλο και σκούρα γυαλιά ηλίου όπως και ανοιχτόχρωμα και βαμβακερά ή λινά ρούχα που αφήνουν το δέρμα να "αναπνέει" και δροσίζουν.

- Να καταναλώνουμε ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά αλλά και εν γένει την ποσότητα του φαγητού.

- Να πίνουμε άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

- Ειδικά οι άνω των 65 ετών και τα παιδιά κάτω των 2 ετών, οι παχύσαρκοι και όσοι πάσχουν από καρδιολογικά και πνευμονολογικά νοσήματα πρέπει να προστατεύονται από τις υψηλές θερμοκρασίες και να μην καταπονούνται ούτε να γυμνάζονται εκτός νερού (θάλασσας ή πισίνας) καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.


Σχετικά Άρθρα