ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ραχιαίοι μυς: Το ίδιο σημαντικοί με τους κοιλιακούς

06 Φεβρουαρίου 2020, 16:10

images

Όλοι ασχολούνται με την εκγύμναση των κοιλιακών μυών τους ξεχνώντας ότι αν δεν ασχοληθούν και με τους ραχιαίους, θα έχουν κάνει απλά μισή δουλειά. Οι γυμναστές βεβαίως το γνωρίζουν αυτό καλά και μας καθοδηγούν όταν τους ρωτάμε, αλλά πολλοί που δεν πηγαίνουν γυμναστήριο αγνοούν ακόμα και την βασική ανατομία των μυών στο πίσω μέρος του κορμού.

Καταρχάς έχουμε τους τραπεζοειδείς μυς που ο καθένας έχει σχήμα τριγώνου και καταλαμβάνει το πάνω μισό της ράχης. Συνολικά και οι δύο μυς μαζί έχουν σχήμα τραπεζίου, εξ ού και η ονομασία τους.

Επίσης έχουμε τον πλατύ ραχιαίο μυ που έχει τριγωνικό σχήμα και καταλαμβάνει το κάτω μισό της ράχης και τα πλάγια του θωρακικού τοιχώματος. Κάθε πλατύς ραχιαίος μυς εκφύεται από την λαγόνια ακρολοφία, τους έξι κατώτερους θωρακικούς σπονδύλους, τις έξι κατώτερες πλευρές, τους οσφυϊκούς σπονδύλους και το ιερό οστό και καταφύεται στην ωμοπλάτη και το βραχιόνιο οστό. Με την ενέργειά του προκαλεί έκταση, απαγωγή και έσω στοφή του βραχίονα και συγκρατεί την ωμοπλάτη στον κορμό.

Με την εκγύμναση των μυών αυτών βοηθάμε την σπονδυλική στήλη να παραμείνει στην θέση της και να προστατεύεται από τραυματισμούς καθώς περνούν τα χρόνια.  Είναι σημαντικό μετά από κάθε σετ ασκήσεων για τους κοιλιακούς, να κάνουμε και ασκήσεις για τους ραχιαίους τις οποίες θα μας δείξει επαγγελματίας γυμναστής ή ο φυσικοθεραπευτής μας.


ΠΗΓΗ

MAYO CLINIC 

Σχετικά Άρθρα