ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει τη φυσική κατάσταση και το βάρος μας

04 Ιανουαρίου 2023, 18:00

images

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης αναφέρει ότι ένα μέρος του πληθυσμού της Δανίας έχει μία ιδιαίτερη σύνθεση μικροβίων του εντέρου που, κατά μέσο όρο, αντλεί περισσότερη ενέργεια από τα τρόφιμα στους υπόλοιπους ανθρώπους. Η έρευνα είναι ένα βήμα προς την κατανόηση γιατί μερικοί άνθρωποι παίρνουν περισσότερο βάρος από άλλους, ακόμη και όταν καταναλώνουν την ίδια ποσότητα και το ίδιο είδος φαγητού.

Όσο άδικο κι αν είναι, μερικοί από εμάς φαίνεται να παχαίνουν πολύ ευκολότερα από άλλους. Μέρος της εξήγησης του φαινομένου αυτού θα μπορούσε να σχετίζεται με τη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου μας, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής, Άσκησης και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Οι ερευνητές μελέτησαν την υπολειμματική ενέργεια στα κόπρανα 85 Δανών για να εκτιμήσουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα μικρόβια του εντέρου τους στην εξαγωγή ενέργειας από τα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, χαρτογράφησαν τη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου για κάθε συμμετέχοντα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι περίπου το 40% των συμμετεχόντων ανήκει σε μια ομάδα που, κατά μέσο όρο, αντλεί περισσότερη ενέργεια από τα τρόφιμα σε σύγκριση με το άλλο 60%. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι όσοι άντλησαν την περισσότερη ενέργεια από τα τρόφιμα ζύγιζαν επίσης 10% περισσότερο κατά μέσο όρο, που ανέρχεται σε επιπλέον 9 κιλά.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το υπερβολικό βάρος μπορεί να μη σχετίζεται μόνο με το πόσο υγιεινά τρώει κάποιος ή με την ποσότητα της άσκησης που κάνει. Μπορεί επίσης να έχει κάποια σχέση με τη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου ενός ατόμου.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, με βάση τη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου τους. Η λεγόμενη σύνθεση τύπου Β (κυριαρχείται από τα βακτήρια Bacteroides) είναι πιο αποτελεσματική στην εξαγωγή θρεπτικών ουσιών από τα τρόφιμα και παρατηρήθηκε στο 40% των συμμετεχόντων.

Μετά τη μελέτη, οι ερευνητές υποπτεύονται ότι ένα μέρος του πληθυσμού μπορεί να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση επειδή έχει βακτήρια του εντέρου που είναι πολύ αποτελεσματικά στην εξαγωγή ενέργειας. Αυτή η αποτελεσματικότητα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ο ανθρώπινος οργανισμός να απορροφά περισσότερες θερμίδες .

«Το γεγονός ότι τα βακτήρια του εντέρου μας είναι εξαιρετικά στην άντληση ενέργειας από τα τρόφιμα είναι κατ’ αρχήν καλό, καθώς ο μεταβολισμός των βακτηρίων στην τροφή παρέχει επιπλέον ενέργεια με τη μορφή, για παράδειγμα, λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας. 

Όμως, αν καταναλώνουμε περισσότερο από ό,τι καίμε, η επιπλέον ενέργεια που παρέχεται από τα βακτήρια του εντέρου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Henrik Roager του Τμήματος Διατροφής, Άσκησης και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.


Σχετικά Άρθρα