ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς σχετίζεται η άσκηση με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της COVID-19

29 Οκτωβρίου 2022, 08:00

images

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι, όσο πιο συχνά ασκείστε, τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι ο εμβολιασμός σας για την COVID-19. Ειδικότερα, οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι που είχαν υψηλά επίπεδα εβδομαδιαίας φυσικής δραστηριότητας, είχαν σχεδόν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν στο νοσοκομείο με COVID-19, σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν το εμβόλιο αλλά δεν ασκούνταν συχνά, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν μια πιθανή απόκριση στη δόση, όπου τα υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συσχετίστηκαν με υψηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου», ανέφεραν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Jon Patricios, από το Wits Sport and Health (WiSH) και τη Σχολή Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του το Witwatersrand στο Johannesburg-Braamfontein της Νότιας Αφρικής. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 24 Οκτωβρίου στο British Journal of Sports Medicine .

«Τα μηνύματα δημόσιας υγείας θα πρέπει να ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα ως έναν απλό, οικονομικά αποδοτικό τρόπο ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για τον μετριασμό του κινδύνου σοβαρής ασθένειας COVID-19 που απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο», προσέθεσαν οι ερευνητές σε δελτίο ειδήσεων του περιοδικού.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά αρχεία για σχεδόν 200.000 εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που ανήκαν σε ένα πρόγραμμα ιατρικής ασφάλισης με προνόμια ή προαγωγές που τους απαιτούσαν να φορούν έναν ιχνηλάτη δραστηριότητας.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες φυσικής δραστηριότητας - υψηλή, μεσαία ή χαμηλή - με βάση το χρόνο τον οποίον ασκούνταν κατά μέσο όρο εβδομαδιαία κατά τη διάρκεια των δύο ετών πριν από την έναρξη της μελέτης. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τα αποτελέσματα όσων προσβλήθηκαν από το SARS-CoV-2.

Οι υψηλού επιπέδου ασκούμενοι που έκαναν περισσότερα από 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα ,είχαν 86% λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό  μετά τον εμβολιασμό τους και να καταλήξουν στο νοσοκομείο.

Ομοίως, τα άτομα που έκαναν κατά μέσο όρο 60 έως 149 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα - η μεσαία κατηγορία - είχαν 72% μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας από COVID-19. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, το εμβόλιο ήταν μόνο 60% αποτελεσματικό σε εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα άσκησης, κάτω από 60 λεπτά την εβδομάδα. Δεν είναι σαφές γιατί η σωματική δραστηριότητα μπορεί να ενισχύσει τον εμβολιασμό κατά της COVID, έγραψαν οι ερευνητές.

Η άσκηση μπορεί να οδηγήσει το σώμα στο να παράγει περισσότερα αντισώματα ως απόκριση στο εμβόλιο ή να ωθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι πιο δραστικό στον εντοπισμό και την επίθεση κατά του κορωνοϊού, κατέληξαν.


Σχετικά Άρθρα