ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να διατηρήσετε τις υγιεινές σας συνήθειες την περίοδο των εορτών

26 Δεκεμβρίου 2023, 07:00

images

Η περίοδος των εορτών είναι μία ευκαιρία για χαρά, ωστόσο πολλοί παραδέχονται ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διατήρηση υγιεινών συνηθειών, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο. Μάλιστα τα 2/3 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα φαγητού, σχεδόν το 45% είπε ότι κάνει ένα διάλειμμα από την άσκηση και περισσότεροι από τους μισούς αναφέρουν ότι αισθάνονται κουρασμένοι και έχουν λιγότερο χρόνο για τον εαυτό τους.

Επιπλέον, το 1/3 παραδέχεται ότι καταναλώνει περισσότερο αλκοόλ κατά τη διάρκεια των διακοπών. Τα ταξίδια, οι δραστηριότητες με τους φίλους και την οικογένεια και ο υπερβολικός φόρτος εργασιών μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τις υγιεινές τους συνήθειες, δήλωσε η Barbara Bawer, MD, οικογενειακή ιατρική στο Ohio State Wexner Medical Center και κλινική επίκουρη καθηγήτρια οικογενειακής και κοινοτικής ιατρικής στο Κολλέγιο Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο. Η Bawer προτείνει να προσπαθήσετε να τηρήσετε μια κανονική ρουτίνα όσο το δυνατόν περισσότερο, δίνοντας βέβαια παράλληλα τη δυνατότητα στον εαυτό σας να περάσει καλά.

Για να διατηρήσετε υπό έλεγχο τις υγιεινές συνήθειες, δοκιμάστε τα εξής:

Διατροφή: Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, είναι σημαντικό να κάνετε εκ των προτέρων έναν προγραμματισμό. Εάν έχετε μια βραδινή εκδήλωση, μην μείνετε νηστικοί όλη μέρα. Φάτε ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και χαμηλούς υδατάνθρακες νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μην φάτε υπερβολικά το βράδυ. Μπορείτε να απολαύσετε ένα αγαπημένο πιάτο ή επιδόρπιο, αλλά είναι αποδεκτό το να πείτε όχι στο να δοκιμάσετε κάθε φαγητό, ώστε να μην προσλαμβάνετε υπερβολικές θερμίδες σε κάθε εκδήλωση.

Άσκηση: Προσπαθήστε να διατηρήσετε το ίδιο πρόγραμμα άσκησης.

Εάν μια υποχρέωση σας εμποδίζει να πάτε γυμναστήριο ή να πάτε για τρέξιμο, να είστε ευέλικτοι.

Μπορείτε να μην πάτε γυμναστήριο και να κάνετε μια δραστηριότητα με την οικογένεια και τους φίλους σας που σας κρατά σε κίνηση, όπως να πάτε μια βόλτα ή να παίξετε ένα παιχνίδι μπάσκετ.

Ύπνος: Κοιμηθείτε και ξυπνήστε στις κανονικές σας ώρες, ακόμα και όταν ταξιδεύετε. Περιορίστε τη χρήση συμπληρωμάτων όπως η μελατονίνη, καθώς η μακροχρόνια χρήση μπορεί να διαταράξει τους υγιείς κύκλους ύπνου-αφύπνισης. Είναι εντάξει να πείτε όχι σε ορισμένες προσκλήσεις, εάν αισθάνεστε ότι θα πιέζεστε.

Αλκοόλ: Τέλος, οι άνθρωποι μπορεί να πίνουν περισσότερο κατά τη διάρκεια των διακοπών, αλλά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι ποτέ μια υγιεινή επιλογή.

Είναι εντάξει να πείτε όχι στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Εάν πίνετε, προσπαθήστε να τηρήσετε τα συνιστάμενα όρια: 2 ποτά για τους άνδρες και 1 ποτό για τις γυναίκες. Αποφύγετε να πίνετε με άδειο στομάχι και πίνετε άφθονο νερό.



Σχετικά Άρθρα