ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στα ενεργειακά ποτά μετά το γυμναστήριο

27 Νοεμβρίου 2019, 14:05

images

Οι νέοι ειδικά άνθρωποι που πηγαίνουν τακτικά στα γυμναστήρια συνηθίζουν να συνοδεύουν τις επισκέψεις τους σε αυτά άλλοτε με την κατανάλωση φυσικών χυμών και μπάρας με πρωτεΐνες, κι άλλοτε με ενεργειακά αναψυκτικά. Κι ενώ τα φρούτα και οι μπάρες φαίνονται "αθώα", τα ενεργειακά ποτά λέγεται ότι αυξάνουν κατά 500% την πιθανότητα να υποστεί κάποιος καρδιακή προσβολή.  

Ο ιδρυτής και CEO της Arrhythmia Alliance, Trudie Lobban, αποκαλύπτει: "Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος συγκεκριμένο καρδιολογικό πρόβλημα για να αρχίσει να έχει και αρρυθμίες. Αρκεί να πίνει ποτά με αρκετή καφεΐνη!"...

Και παραθέτει την μαρτυρία ενός 52χρονου οικοδόμου, του κ. Mark Horsman, 52 ετών, ο οποίος ήπιε δύο ενεργειακά ποτά και έπαθε τόσο άσχημη κρίση αρρυθμίας, που πίστευε ότι θα πεθάνει.

Ειδικοί από το British Heart Foundation, σχολιάζουν τώρα την επίδραση κάθε αφεψήματος  που περιέχει καφεΐνη, και προειδοποιούν όσους τα καταναλώνουν συχνά, μόλις νιώσουν "φτερούγισμα" στην καρδιά, να σταματήσουν να πίνουν αυτά τα ποτά. 

Σε παλαιότερη μελέτη που διεξήχθη στο Τέξας, και στην οποία συμμετείχαν 44 υγιείς φοιτητές Ιατρικής, φάνηκε ότι τα ενεργειακά ποτά επιδρούν στα ενδοθηλιακά κύτταρα που υπάρχουν μέσα στις αρτηρίες και τα υπόλοιπα αγγεία. Αποδείχτηκε δηλαδή ότι η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να δημιουργήσει σε υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους ταχυκαρδίες, αρρυθμίες και γενικώς προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Η βλάβη βέβαια είναι ανυπολόγιστη σε άτομα που έχουν ήδη επιβαρυμένη καρδιακή υγεία και παρόλα αυτά δεν έχουν βγάλει τη καφεΐνη από την ζωή τους.

Σχετικά Άρθρα