ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόνος στη μέση και στον αυχένα: Τα οπιοειδή ίσως είναι αναποτελεσματικά

05 Ιουλίου 2023, 10:00

images

Τα οπιοειδή φάρμακα είναι μία από τις πιο τυπικά συνταγογραφούμενες θεραπείες για το πρόβλημα της οσφυαλγίας που θεωρείται παγκοσμίως διογκούμενο. Αλλά ίσως να μην είναι όσο αποτελεσματικά πιστεύαμε, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Λόγω της ελάχιστης έρευνας στο συγκεκριμένο τομέα, επιστήμονες αποφάσισαν να μελετήσουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της χρήσης οπιοειδών για τη θεραπεία μιας μικρής ομάδας 310 ατόμων. Οι ασθενείς είχαν ζητήσει βοήθεια για πόνο στον αυχένα ή στη μέση από κλινικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή νοσοκομεία στο Σίδνεϊ μεταξύ Φεβρουαρίου 2016 και Μαρτίου 2022. Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες ήταν περίπου 44 ετών κατά μέσο όρο και είχαν τουλάχιστον μέτριο πόνο στον αυχένα ή χαμηλότερα στην πλάτη ή και τα 2 για 12 εβδομάδες ή λιγότερο.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: Η μία ομάδα έλαβε συνδυασμό ναλοξόνης και έως και 20 χιλιοστόγραμμα οπιοειδούς οξυκωδόνης την ημέρα για 6 εβδομάδες. Η ναλοξόνη χρησιμοποιήθηκε για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, μιας κοινής παρενέργειας των οπιοειδών, και επομένως εμποδίζει τους συμμετέχοντες να καταλάβουν σε ποια ομάδα ανήκαν. Η άλλη ομάδα έλαβε οδηγίες να πάρει ένα χάπι εικονικού φαρμάκου (placebo).

Και στις 2 ομάδες δόθηκαν επίσης συμβουλές φροντίδας από έναν γιατρό τον οποίο έπρεπε να επισκέπτονται κάθε εβδομάδα. Η φροντίδα περιελάμβανε καθησυχασμό, αλλά και συμβουλές προκειμένου να παραμείνουν δραστήριοι, να αποφύγουν την ανάπαυση στο κρεβάτι και, εάν απαιτείται, να αποφύγουν άλλες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των μη οπιοειδών.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι, όσον αφορά τις επιδράσεις στον πόνο στην πλάτη και στον αυχένα, τα οπιοειδή δεν ήταν πιο αποτελεσματικά από το εικονικό φάρμακο. Έξι εβδομάδες μετά τη θεραπεία, η μέση βαθμολογία με την οποία αξιολογήθηκε ο πόνος των συμμετεχόντων ήταν 2,78 στην ομάδα των οπιοειδών και 2,25 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, διαφορά που αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου. Περισσότερα άτομα στην ομάδα των οπιοειδών είχαν συνεχή πόνο στις εβδομάδες 26 και 52 από ό,τι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι, όχι μόνο τα οπιοειδή είναι απίθανο να ανακουφίσουν τον πόνο στην πλάτη και τον αυχένα, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσουν βλάβη ακόμη και μετά από βραχυπρόθεσμη, λελογισμένη χρήση.

Δεδομένων των ευρημάτων ότι τα οπιοειδή δεν έχουν οφέλη αλλά ενέχουν κίνδυνο, οι συγγραφείς πιστεύουν ότι τα οπιοειδή δεν πρέπει να συνιστώνται για τη θεραπεία του οξέος πόνου στον αυχένα ή στη μέση.


Σχετικά Άρθρα