ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πονάει συνεχώς η μέση και η πλάτη σας; Ίσως φταίει η στάση του σώματος

07 Νοεμβρίου 2022, 10:00

images

Όταν παρουσιάζουμε κάποιο σύμπτωμα και ειδικά πόνο σε ένα σημείο του σώματος, τότε το μυαλό μας πάει συνήθως στο χειρότερο... Ότι δηλαδή στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει κάποιος τραυματισμός ή άλλο εύρημα που προκαλεί το πρόβλημα. Αλλά στην περίπτωση της σπονδυλικής στήλης, συνήθως η ακτινογραφία δεν επιβεβαιώνει τους φόβους μας.

Το βασικό πρόβλημα με το σύγχρονο τρόπο ζωής είναι ότι περνάμε όλη την ημέρα μας καθιστοί και σκυμμένοι. Εκτός από αυτό, τις λίγες ελεύθερες ώρες μας αντί να κάνουμε έναν περίπατο, λίγο τρέξιμο ή ποδήλατο, αντί να αθληθούμε ομαδικά, να χορέψουμε ή να κολυμπήσουμε, ξαπλώνουμε στον καναπέ και προτιμάμε την τηλεόραση από τη σωματική δραστηριότητα.

Το αποτέλεσμα είναι -είτε έχουμε παραπάνω κιλά είτε όχι- να παρουσιάζουμε από πολύ νωρίς περιστασιακούς ή μόνιμους πόνους στον αυχένα, την πλάτη και τη μέση που δεν οφείλονται συνηθέστερα σε κάποια κοίλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, αλλά στην κακή στάση σώματος και την έλλειψη άσκησης.

Η λύση είναι απλή και ξεκάθαρη: Πρώτα επισκεπτόμαστε ειδικό γιατρό για να πιστοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα. Και μόλις σιγουρευτούμε, τότε ακολουθούμε τις συμβουλές του ίδιου του γιατρού (ορθοπεδικού χειρουργού ή νευροχειρουργού) για ενδυνάμωση των μυών της πλάτης και αλλαγές στο τρόπο που καθόμαστε στο γραφείο.

Οι περισσότεροι διαπιστώνουν ανακούφιση μέσα σε λίγες ημέρες και όσοι μένουν πιστοί στο πρόγραμμα ενδυνάμωσης των ραχιαίων μυών και της σωστότερης στάσης σώματος, γλυτώνουν για πάντα από τους πόνους κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης.

Σχετικά Άρθρα