ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποια εποχή παίρνουμε ευκολότερα κιλά;

13 Ιουλίου 2022, 10:00

images

Είναι ευρύτατα διαδεδομένη η άποψη ότι μπορούμε να πάρουμε βάρος ευκολότερα το χειμώνα, παρά το καλοκαίρι. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, έρευνα αναφέρει ότι, ακόμη και τα μικρά παιδιά τείνουν να παίρνουν περισσότερο βάρος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, όταν το σχολείο είναι ακόμη ανοιχτό.

Αυτή η μελέτη εξέτασε τα ποσοστά παχυσαρκίας σε περισσότερα από 18.000 παιδιά από τη στιγμή που ξεκίνησαν το νηπιαγωγείο το 2010 και μέχρι το τέλος της δευτέρας δημοτικού το 2013. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση βάρους είναι συχνή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για άτομα όλων των ηλικιών.

Η Haley Perlus, PhD, εμπειρογνώμονας στην ψυχολογία του αθλητισμού και της απόδοσης, και η Amy Bragagnini, MS, RD, CSO, ειδική στην ογκολογική διατροφή στο Trinity Health Lacks Cancer Center στο Μίσιγκαν, καθώς και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, είπαν στο Healthline ότι υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για την αύξηση βάρους το καλοκαίρι.

Οι λόγοι αυτοί περιλαμβάνουν:

-Ζαχαρούχα καλοκαιρινά ροφήματα.

-Καλοκαιρινά μπάρμπεκιου.

-Γιορτές αποφοίτησης και γάμους.

-Πειρασμούς για φαγητό και ποτό στις διακοπές.

-Μείωση της τακτικής άσκησης.

«Πολλοί άνθρωποι συμμετέχουν σε καλοκαιρινούς γάμους, αποφοίτηση και οικογενειακές συγκεντρώσεις. Υπάρχουν συνήθως πολλά πρόχειρα τρόφιμα και ποτά σε τέτοιες εκδηλώσεις. Σε αυτές τις συγκεντρώσεις, είναι εύκολο να βρίσκεσαι σε εορταστικό κλίμα και να καταναλώνεις περισσότερα τρόφιμα και ποτά με θερμίδες από ό,τι θα έκανε κανείς σε μια τυπική μέρα», είπε η Bragagnini.

Για το λόγο αυτό, στην επόμενη συγκέντρωση ή μέρα στην παραλία, οι ειδικοί προτείνουν να φέρετε το δικό σας «πιο υγιεινό» φαγητό στο οποίο μπορείτε να απολαύσετε και να μοιραστείτε.

Μπορείτε να κάνετε τα εξής:

Έχετε στη διάθεσή σας φρέσκα λαχανικά και φρούτα που μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε σακούλες αποθήκευσης τροφίμων ή μικρά δοχεία.

Έχετε μπάρες πρωτεΐνης με υψηλό αριθμό πρωτεϊνών και χαμηλό αριθμό σακχάρων.

Συνδυάστε λαχανικά με  πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο ή ψάρι.

Ξεκινήστε τη μέρα σας με πλιγούρι βρώμης με λίγες θερμίδες που θα ετοιμάσετε στο σπίτι. Οι φυτικές ίνες θα σας κρατήσουν χορτάτους για ώρες. Συμπληρώστε με βατόμουρα ή το αγαπημένο σας φρούτο.

Προτιμήστε τα βραστά αυγά. Αποτελούν υγιεινή διατροφική και θερμιδική επιλογή.

Η Bragagnini προσθέτει τις ακόλουθες προτάσεις για την κατανάλωση υγιεινών και πιο δροσερών τροφίμων για τις ημέρες της παραλίας:

-Μια ποικιλία από κομμένα λαχανικά και χούμους για ντιπ,

-φέτες καρπούζι,

-ρολά λαχανικών και γαλοπούλας,

-μια σαλάτα λαχανικών με κινόα.

«Πειραματιστείτε με νέες συνταγές που απαιτούν ποικιλία πολύχρωμων προϊόντων. Βεβαιωθείτε ότι οι συνταγές περιλαμβάνουν μια υγιεινή πρωτεΐνη  και πηγή λίπους. Αυτά τα πιάτα όχι μόνο μπορούν να είναι νόστιμα, αλλά μπορούν επίσης να είναι χορταστικά και υγιεινά», καταλήγει.


Σχετικά Άρθρα