ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για άσκηση στα άτομα με διαβήτη τύπου 2;

02 Ιουνίου 2023, 16:00

images

Η άσκηση μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για όσους πάσχουν από διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι επιστήμονες στο Brigham and Women’s Hospital και στο Joslin Diabetes Center δημοσίευσαν νέα έρευνα στο περιοδικό Diabetes Care που δείχνει ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, μπορεί να δουν τις περισσότερες βελτιώσεις στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, αν ασκούνται το απόγευμα και όχι το πρωί ή το βράδυ.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη Look AHEAD (Δράση για την υγεία στον διαβήτη). Όπως αναφέρει το Healthline, αυτή η μελέτη ήταν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που συνέκρινε πώς μια εντατική παρέμβαση στον τρόπο ζωής, μαζί με υποστήριξη και εκπαίδευση, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που ζουν επίσης με παχυσαρκία ή υπέρβαροι.

Για τη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν πώς η άσκηση σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας επηρέασε τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Συνολικά, συμπεριέλαβαν 2.400 άτομα, εξετάζοντας δεδομένα από το 1ο και το 4ο έτος της μελέτης Look AHEAD. Για να προσδιοριστεί το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων, κάθε άτομο φορούσε μια συσκευή καταγραφής επιταχυνσιομετρίας μέσης.

Μετά την ανασκόπηση των δεδομένων, η ομάδα ανακάλυψε ότι τον 1ο χρόνο, τα άτομα που είχαν μέτρια έως έντονα επίπεδα δραστηριότητας το απόγευμα, είχαν τη μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η ίδια ομάδα διατήρησε την παρατηρούμενη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κατά τον 4ο χρόνο.

Επιπλέον, όσοι ήταν πιο δραστήριοι το απόγευμα ήταν πολύ πιθανό να μπορούσαν να σταματήσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους για το διαβήτη λόγω αυτών των βελτιώσεων στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Οι Δρ Jingyi Qian, από το Τμήμα Διαταραχών Ύπνου και Κιρκάδιου στο Νοσοκομείο Brigham and Women's της Μασαχουσέτης, και Δρ. Roeland Middelbeek, βοηθός ερευνητής στο Joslin Diabetes Center, είπαν στο Healthline ότι δεν είναι ακόμη σαφές γιατί η απογευματινή άσκηση μπορεί να είναι καλύτερη για διαβήτη τύπου 2.


Σχετικά Άρθρα