ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Pilates: Ασφαλής τρόπος σωματικής άσκησης, πολλά τα οφέλη

17 Ιουλίου 2021, 06:00

images

Για τον τρόπο εκγύμνασης Pilates και τα οφέλη του αναφέρεται η φυσικοθεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια Pilates στο φυσικοθεραπευτήριο «Posture Physical Therapy Centre» Μικαέλα Κλείτου σε συνέντευξη στο YgeiaWatch.

Σύμφωνα με την κ. Κλείτου,  το Pilates είναι μια μέθοδος εκγύμνασης που δημιούργησε ο Joseph Hubertus Pilates (1880-1967). Tο 1926, στη Νέα Υόρκη  ιδρύθηκε το πρώτο Pilates studio και είχε μεγάλο ενδιαφέρον από χορευτές.

Ασφαλής τρόπος σωματικής άσκησης

To Pilates αποτελεί έναν ασφαλή τρόπο εκγύμνασης και δεν προκαλεί τραυματισμούς, ενώ μπορεί οποιοσδήποτε ανεξαρτήτως σωματικής κατάστασης και ηλικίας να ασχοληθεί, αναφέρει η ειδικός.

Το Pilates ήταν διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο και τα τελευταία χρόνια το προτιμούν και πολλοί Κύπριοι.

Πολλά τα οφέλη για το σώμα

1.       Ενισχύει την ισορροπία

2.      Ενισχύει την ευλυγισία

3.      Ενδυναμώνει το σώμα και τους μύες

4.      Χαρίζει κομψότητα και σωστή στάση στο σώμα

5.      Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος

6.      Βελτιώνει τη συγκέντρωση

7.      Έλεγχος της αναπνοής

Η αναπνοή αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της μεθόδου Pilates και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της, σύμφωνα με την κ.  Κλείτου. Η αναπνοή προσφέρει την απόλυτη συγκέντρωση του μυαλού ώστε να είναι εστιασμένο στο συγχρονισμό και στη ροή των κινήσεων. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ποιότητα στις ασκήσεις.

Όλα τα οφέλη του Pilates οφείλονται στο γεγονός ότι οι ασκήσεις συντονίζουν μυαλό και σώμα και λειτουργούν για τη βελτίωση του σώματος σε όλο του το σύνολο.



Τρόπος πρόληψης τραυματισμών

Το Pilates δεν αποτελεί θεραπεία, ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόληψη από τραυματισμούς, αφού εκπαιδεύει και ενδυναμώνει τους μύες.

Στην περίπτωση ασθενών, σε συνδυασμό με θεραπεία για αποκατάσταση, μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να μπουν με ομαλότητα στις αθλητικές και στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

To Pilates είναι για όλους

«Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι απευθύνεται μόνο σε γυναίκες αλλά κάνουν πολύ μεγάλο λάθος αφού ο ίδιος ο εμπνευστής ήταν άνδρας και μάλιστα χρησιμοποιούσε την μέθοδο για εκπαίδευση των αστυνομικών της Scotland yard», αναφέρει η ειδικός. «Οπότε και οι άντρες χρησιμοποιούν τη μέθοδο αυτή για να γυμναστούν και ειδικά οι αθλητές που πρέπει να αναπτύξουν ισορροπία, ενδυνάμωση, συγχρονισμό των κινήσεων και συντονισμό σώματος με μυαλό. Το πλάτες είναι κατάλληλο για όλα τα φύλα, ηλικίες, πάσχοντες ή υγιείς!», καταλήγει.

Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Σχετικά Άρθρα