ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πέντε λεπτά σωματικής δραστηριότητας μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

20 Αυγούστου 2023, 08:00

images

Η σωματική δραστηριότητα είναι μια σημαντική πτυχή της συνολικής υγείας και ευεξίας. Έρευνα δείχνει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιαγγειακή νόσος, διαβήτης και καρκίνος.

Αν και η σημασία της σωματικής δραστηριότητας είναι ξεκάθαρη, περίπου 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 4 άνδρες παγκοσμίως δεν ακολουθούν τη σύσταση για μέτριας έντασης άσκηση για τουλάχιστον 150 λεπτά ή έντονης έντασης άσκηση για 75 λεπτά κάθε εβδομάδα. Ωστόσο, μία νέα μελέτη φέρνει καλά νέα για άτομα που δεν τους αρέσει ή δεν μπορούν να κάνουν δομημένη έντονη άσκηση.

Επρόκειτο για προοπτική μελέτη κοόρτης σε ενήλικες ηλικίας μεταξύ 40-69 ετών που έθεσαν τα δεδομένα τους σε διαθεσιμότητα στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για την αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ VILPA [Vigorous Intermittent Lifestyle Physical Activity] και εμφάνισης καρκίνου, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Εμμανουήλ Σταματάκης, καθηγητή Φυσικής Αγωγής, Τρόπου Ζωής και Υγείας του Πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, συμπεριέλαβε μόνο άτομα από την ομάδα που φορούσαν επιταχυνσιόμετρα που ανέφεραν ότι δεν έκαναν καμία άσκηση στον ελεύθερο χρόνο τους και έκαναν έναν ή λιγότερους περιπάτους αναψυχής την εβδομάδα.

Ο πληθυσμός της μελέτης περιελάμβανε 22.398 άτομα με μέση ηλικία τα 62 έτη. Από αυτούς, το 54,8% ήταν γυναίκες και η πλειοψηφία (96,0%) ήταν λευκοί. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 6,7 ετών, οι ερευνητές εντόπισαν 2.356 νέα περιστατικά καρκίνου - συμπεριλαμβανομένης της διάγνωσης καρκίνου, της νοσηλείας για καρκίνο ή του θανάτου που αποδίδεται σε οποιοδήποτε είδους καρκίνου.

Με βάση τις μετρήσεις του επιταχυνσιόμετρου, που φορέθηκαν στον καρπό 22.398 ενηλίκων που δεν αθλούνταν, που συγκεντρώθηκαν μέσω της UK Biobank, μόλις 4,5 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την ημέρα συσχετίστηκαν με έως και 32% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

«Πρέπει να διερευνήσουμε περαιτέρω αυτή τη σύνδεση μέσω ισχυρών δοκιμών, αλλά φαίνεται ότι το VILPA μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη δωρεάν σύσταση για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου σε άτομα που βρίσκουν τη δομημένη άσκηση δύσκολη ή μη ελκυστική», δήλωσε ο Δρ Σταματάκης.




Σχετικά Άρθρα