ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο καλός βραδινός ύπνος διευκολύνει την τήρηση των στόχων άσκησης και δίαιτας

10 Απριλίου 2023, 09:00

images

Οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι κοιμούνται τακτικά και χωρίς διακοπή, κατάφεραν να τηρήσουν με συνέπεια τα σχέδια άσκησης και διατροφής τους ενώ προσπαθούσαν να χάσουν βάρος, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που παρουσιάστηκε στις Επιστημονικές Συνεδρίες Επιδημιολογίας, Πρόληψης, Τρόπου Ζωής & Καρδιομεταβολικής Υγείας της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για το 2023.

Οι ερευνητές εξέτασαν εάν η καλή υγεία ύπνου σχετίζεται με το πόσο καλά οι άνθρωποι συμμορφώνονταν με τις διάφορες τροποποιήσεις του τρόπου ζωής που συνταγογραφήθηκαν σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους 12 μηνών. Το πρόγραμμα απώλειας βάρους περιελάμβανε 125 ενήλικες (μέση ηλικία 50 ετών, 91% γυναίκες, 81% λευκοί)  με δείκτη μάζας σώματος 27-44, χωρίς καμία ιατρική πάθηση που να απαιτεί ιατρική επίβλεψη της διατροφής τους ή σωματική δραστηριότητα.

Οι συνήθειες ύπνου μετρήθηκαν στην αρχή του προγράμματος, στους 6 μήνες και στους 12 μήνες, μέσω ερωτηματολογίων ασθενών, ημερολογίου ύπνου και αναγνώσεων 7 ημερών από συσκευή στον καρπό που κατέγραφε τη δραστηριότητα ύπνου, εγρήγορσης και ανάπαυσης. Αφού προσάρμοσαν τις βαθμολογίες σε παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, τη φυλή και το αν υπήρχε σύντροφος με τον οποίο ο συμμετέχων μοιράζεται το κρεβάτι του ή όχι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καλύτερη υγεία ύπνου, συσχετίστηκε με υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής σε ομαδικές συνεδρίες, με την τήρηση των στόχων θερμιδικής πρόσληψης και τη βελτίωση στο χρόνο που αφιερώνεται στην εκτέλεση μέτριας-έντονης σωματικής δραστηριότητας. 

Τα ευρήματα ήταν τα εξής:

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το 79% των ομαδικών συνεδριών τους πρώτους 6 μήνες και το 62% των ομαδικών συνεδριών το δεύτερο εξάμηνο.

Οι συμμετέχοντες πέτυχαν τους στόχους ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων στο 36% των ημερών το πρώτο εξάμηνο και το 21% το δεύτερο εξάμηνο.

Οι συμμετέχοντες αύξησαν το συνολικό ημερήσιο χρόνο τους σε μέτρια-έντονη δραστηριότητα κατά 8,7 λεπτά τους πρώτους 6 μήνες, ωστόσο, ο συνολικός χρόνος που αφιέρωσαν, μειώθηκε κατά 3,7 λεπτά το δεύτερο εξάμηνο.

Επιπλέον, ενώ υπήρχε συσχέτιση μεταξύ των καλύτερων βαθμολογιών υγείας ύπνου και της αύξησης της σωματικής δραστηριότητας, δεν ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να είναι στατιστικά σημαντική, πράγμα που σημαίνει ότι οι ερευνητές δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να ήταν και τυχαία.

«Υπάρχουν περισσότερες από 100 μελέτες που συνδέουν τον ύπνο με την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία, αλλά αυτό ήταν ένα εξαιρετικό παράδειγμα που δείχνει πώς ο ύπνος δεν συνδέεται μόνο με το ίδιο το βάρος, αλλά και με τα πράγματα που κάνουμε για να βοηθήσουμε στη διαχείριση του βάρους», δήλωσε ο Michael A. Grandner, Ph.D., διευθυντής του Sleep and Heath Research Program στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, διευθυντής της Behavioral Sleep Medicine Clinic στο Banner-University Medical Center και συν-συγγραφέας του Association's Life's Essential 8 cardiovascular health score. ''Μελέτες όπως αυτή πραγματικά δείχνουν ότι όλα αυτά τα στοιχεία συνδέονται μεταξύ τους''.


Σχετικά Άρθρα