ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο αθλητισμός βελτιώνει τη συγκέντρωση και την ποιότητα ζωής

22 Απριλίου 2022, 09:00

images

Οι γυμνασμένοι μαθητές του Δημοτικού αισθάνονται καλύτερα και μπορούν να συγκεντρωθούν πιο εύκολα ενώ είναι πιο πιθανό να φοιτήσουν σε σχολεία ανώτερης εκπαίδευσης συγκριτικά με τα παιδιά με λιγότερες αθλητικές ικανότητες. Αυτό επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά σε μελέτη του Τμήματος Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου (TUM), συσχετίζοντας τη φυσική κατάσταση με τη συγκέντρωση και την ποιότητα ζωής των μαθητών.

Στη μελέτη συμμετείχαν 3285 κορίτσια και 3248 αγόρια από τη Berchtesgadener Land της Βαυαρίας. Τα βασικά κριτήρια ήταν η σωματική δύναμη και αντοχή, η ικανότητα συγκέντρωσης και η ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία, όπως καθορίστηκε από τους επιστήμονες, σύμφωνα με διεθνώς τυποποιημένες διαδικασίες δοκιμών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκαλύπτουν ότι, όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο φυσικής κατάστασης των παιδιών, τόσο καλύτερα μπορούν να συγκεντρωθούν και τόσο υψηλότερη είναι η ποιότητα ζωής τους αναφορικά με την υγεία. Ενώ τα αγόρια τα πήγαν καλύτερα στα τεστ φυσικής κατάστασης, τα κορίτσια είχαν καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τη συγκέντρωση και την ποιότητα ζωής.

Ταυτόχρονα, σε όλα τα τεστ φυσικής κατάστασης, τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά είχαν σημαντικά χειρότερα αποτελέσματα από τα λιποβαρή παιδιά και τα παιδιά με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Τα παχύσαρκα παιδιά είχαν επίσης σημαντικά χαμηλότερες τιμές για την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία συνολικά, τη σωματική ευεξία, την αυτοεκτίμηση καθώς και την ευημερία στις φιλίες και στο σχολείο.

Ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα της μελέτης ήταν το εξής: «Οι μαθητές του Δημοτικού με καλή φυσική κατάσταση και καλή ικανότητα συγκέντρωσης είναι πιο πιθανό να φτάσουν στα σχολεία δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», αναφέρει η καθηγήτρια Renate Oberhoffer-Fritz, κάτοχος της έδρας TUM Chair of Preventive Pediatrics and Κοσμήτορας του τμήματος Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας του TUM.

"Αυτό σημαίνει ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό να ενθαρρύνουμε την κινητική ανάπτυξη στα παιδιά σε πρώιμο στάδιο, καθώς αυτό μπορεί επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της πνευματικής ικανότητας", προσθέτει η καθηγήτρια. «Η συνεργασία μεταξύ γονέων, σχολείων, κοινοτήτων και αθλητικών συλλόγων είναι πολύ σημαντική όταν πρόκειται για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης και κατάλληλης σειράς δυνατοτήτων».

Ο Δρ Thorsten Schulz, επικεφαλής της ομάδας μελέτης στο TUM, δήλωσε: «Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, από το 2019 το Γραφείο Διοίκησης Περιοχής του Berchtesgadener παρέχει σε όλους τους μαθητές της πρώτης τάξης στην περιοχή ένα κουπόνι για ένα έτος συμμετοχής σε κάποιο άθλημα".

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν με βάση διεθνώς αναγνωρισμένα και τυποποιημένα τεστ κατάλληλα για παιδιά. Έτσι, η σωματική δύναμη και η αντοχή μετρήθηκαν σύμφωνα με τα κριτήρια των οδηγιών FitnessGram, η ικανότητα συγκέντρωσης προσδιορίστηκε χρησιμοποιώντας το τεστ d2-R και η σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής (HRQOL) μετρήθηκε με το ερωτηματολόγιο KINDL.


Σχετικά Άρθρα