ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μερικά αμύγδαλα την ημέρα βοηθούν στην προπόνηση

13 Ιανουαρίου 2023, 10:00

images

Η κατανάλωση μερικών αμυγδάλων κάθε μέρα, θα μπορούσε να βοηθήσει να ανακάμψετε μετά από την προπόνηση, καθώς και να βελτιώσετε την υγεία σας γενικότερα. Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας μελέτης από το Appalachian State University στη Βόρεια Καρολίνα.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, αναφέρει ότι άνδρες και γυναίκες που κατανάλωναν 57 γραμμάρια αμυγδάλων καθημερινά για ένα μήνα - δηλαδή περίπου 40 έως 50 αμύγδαλα την ημέρα - είχαν υψηλότερα επίπεδα του ευεργετικού λίπους 12,13-DiHOME στο αίμα τους αμέσως μετά από μια προπόνηση έντονης άσκησης, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες της ομάδας ελέγχου που δεν έτρωγαν αμύγδαλα.

Το 12,13-DiHOME συντίθεται από λινολεϊκό οξύ και έχει υποστηριχθεί ότι έχει ευεργετική επίδραση στη μεταβολική υγεία και τη ρύθμιση της ενέργειας.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που κατανάλωναν αμύγδαλα, ανέφεραν επίσης ότι αισθάνονται λιγότερη κόπωση και ένταση, καλύτερη δύναμη στα πόδια και μειωμένη μυϊκή βλάβη μετά την άσκηση, σύμφωνα με τον ερευνητή David C Nieman, DrPH, καθηγητή και διευθυντή του Εργαστηρίου Ανθρώπινης Απόδοσης του Πανεπιστημίου Appalachian State.

Ο Nieman είπε στο Healthline ότι, ενώ η μελέτη υποδηλώνει έντονα ότι η κατανάλωση αμυγδάλων - ήδη γνωστή ως θρεπτική τροφή - ωφελεί την ανάκαμψη από την άσκηση, το ίδιο μπορεί να ισχύει και για άλλους ξηρούς καρπούς, όπως τα καρύδια.

«Αυτά τα ευρήματα ''λένε'' στους αθλητές ότι μια δίαιτα για αυτούς δεν πρέπει να είναι καλή μόνο για την απόδοση αλλά και για τη μακροπρόθεσμη υγεία», δήλωσε ο Nieman. «Πολλοί αθλητές έχουν μπει στο τέλμα του Gatorade, της κατανάλωσης ζαχαρόνερου για [να προσλάβουν] υδατάνθρακες. Έχουμε ήδη δείξει σε άλλες έρευνες ότι τα φρούτα μπορούν να το αντικαταστήσουν και τώρα με αυτά τα ευρήματα ότι μια δίαιτα αθλητικής διατροφής θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα».

Τέλος, σημειώνεται ότι οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν ποια θρεπτικά συστατικά στα αμύγδαλα παρείχαν οφέλη που σχετίζονται με την άσκηση. Ο Nieman είπε ότι ''οι κύριοι ύποπτοι'' είναι οι πολυφαινόλες - αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα καφέ δέρματα των αμυγδάλων - και τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε (επίσης αντιοξειδωτικό) που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς.


Σχετικά Άρθρα