ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μελέτη με μαραθωνοδρόμους: Πώς επηρεάζει το τρέξιμο τα γόνατα

08 Μαρτίου 2023, 10:00

images

Οι δρομείς ακούν συχνά την προειδοποίηση «συνέχισε να τρέχεις και θα καταστρέψεις τα γόνατά σου». Μία νέα μελέτη οδήγησε ωστόσο στο συμπέρασμα ότι οι δρομείς δεν έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα ισχίου ή γόνατος.

Η νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern, εξέτασε 3.804 δρομείς που συμμετείχαν στον Μαραθώνιο του Σικάγο το 2019 ή το 2021 με ερωτήσεις σχετικά με το πόσα χρόνια έτρεχαν και τους μέσους ρυθμούς τρεξίματός τους, ακόμη και το αν είχαν οικογενειακό ιστορικό αρθρίτιδας.

Κατά μέσο όρο, οι δρομείς που απάντησαν στην έρευνα ήταν μόλις 44 ετών και έτρεχαν 27,9 μίλια -45 χιλιόμετρα- την εβδομάδα με χρόνο 8 λεπτά και 52 δευτερόλεπτα ανά μίλι. Πολλοί ερωτηθέντες έτρεχαν τον πρώτο τους μαραθώνιο, ενώ λίγοι είχαν τρέξει σε δεκάδες μαραθωνίους.

Χάρη στην ευρεία φύση της ομάδας που ερωτήθηκε - μια απόκλιση από την ιστορική έρευνα που επικεντρώθηκε σε ολυμπιονίκες - οι ερευνητές μπορούσαν να μελετήσουν το πώς άλλαξε ο κίνδυνος αρθρίτιδας των δρομέων, ανάλογα με το ρυθμό τρεξίματος, την ένταση και το ιστορικό τους.

Παραδόξως, δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ του αυξημένου κινδύνου για αρθρίτιδα του γόνατος ή του ισχίου και του αριθμού των ετών κατά τα οποία έτρεχαν οι δρομείς, του αριθμού των μαραθωνίων που ολοκληρώθηκαν, των εβδομαδιαίων χιλιομέτρων τρεξίματος ή του ρυθμού τρεξίματός τους.

Δεδομένου του μεγάλου εύρους εβδομαδιαίων χιλιομέτρων, ρυθμών, ηλικιών και αθροιστικών χρόνων που ξοδεύουν οι ερωτηθέντες στην έρευνα, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ισχύουν για μέσους δρομείς που δεν πλησιάζουν ποτέ την απόσταση σε επίπεδο μαραθωνίου, είπαν οι ερευνητές.

Συνολικά, το 7,3% των μαραθωνοδρόμων που απάντησαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι δεν είχαν διαγνωστεί ποτέ με οστεοαρθρίτιδα ισχίου ή γόνατος . Ο ορθοπεδικός χειρουργός στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, και επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης, Δρ Matthew Hartwell, συμβούλευσε να μην γίνεται σύγκριση αυτού του ποσοστού με το γενικό πληθυσμό, δεδομένων των βασικών διαφορών στην ηλικία και τη συνολική υγεία. Ακόμα κι έτσι, είπε, «οι περισσότεροι γιατροί θα αναγνώριζαν ότι, κατά μέσο όρο, η επίπτωση της αρθρίτιδας είναι υψηλότερη από 7% σε έναν 44χρονο».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, σχεδόν 1 στους 4 από όλα τα επίπεδα των δρομέων που συμμετείχαν στην έρευνα, είπε ότι οι γιατροί τους πρότειναν να μειώσουν τα χιλιόμετρα ή να σταματήσουν εντελώς το τρέξιμο.

«Δεν έχουμε την πλήρη εικόνα όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη υγεία των αρθρώσεων», είπε ο Jeffrey Driban, ερευνητής οστεοαρθρίτιδας στο Πανεπιστήμιο Tufts, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Θα είχε αξία να παρακολουθήσουμε αυτούς τους δρομείς με την πάροδο του χρόνου ή ακόμα και να απευθυνθούμε σε προηγούμενους μαραθωνοδρόμους που σταμάτησαν να τρέχουν και να δούμε πώς τα πάνε τώρα».


Σχετικά Άρθρα