ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Με ποιο τρόπο η άσκηση μειώνει τη φλεγμονή

23 Ιουνίου 2023, 10:00

images

Οι ερευνητές γνώριζαν από καιρό ότι η μέτρια άσκηση έχει ευεργετική επίδραση στην απόκριση του σώματος στη φλεγμονή, αλλά αυτό που έχει γίνει λιγότερο κατανοητό είναι το γιατί. Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο του Γιορκ υποδηλώνει ότι οι απαντήσεις μπορεί να βρίσκονται στο επίπεδο παραγωγής μακροφάγων - λευκών αιμοσφαιρίων που είναι υπεύθυνα για την αντιμετώπιση λοιμώξεων και την επούλωση τραυματισμών.

«Όπως και αν προπονείτε τους μύες σας, αποδείξαμε ότι η άσκηση μέτριας έντασης κατέληγε να εκπαιδεύσει τους προδρόμους αυτών των μακροφάγων στο μυελό των οστών», επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Ali Abdul-Sater από τη Σχολή Κινησιολογίας και Επιστήμης Υγείας. «Ο τρόπος με τον οποίο η άσκηση το καταφέρνει αυτό είναι αλλάζοντας τον τρόπο που αυτά τα κύτταρα αναπνέουν, ουσιαστικά, το πώς χρησιμοποιούν το οξυγόνο για να παράγουν ενέργεια και στη συνέχεια αλλάζοντας τον τρόπο πρόσβασης στο DNA τους».

Στην επόμενη φάση, ο Abdul-Sater και οι συνεργάτες του από το πανεπιστήμιο θα συλλέξουν ανοσοκύτταρα από εθελοντές που θα κάνουν ασκήσεις διαφόρων εντάσεων για να δουν ποιες προπονήσεις είναι πιο ωφέλιμες για την εξισορρόπηση της φλεγμονώδους απόκρισης. Θα εξετάσουν, επίσης, τη φλεγμονή σε ποντίκια σε πιο σύνθετες μολυσματικές ασθένειες παρόμοιες με την COVID-19 και την αυτοάνοση νόσο, όπου οι υπερδραστήριες φλεγμονώδεις αποκρίσεις οδηγούν σε κακά αποτελέσματα, σύμφωνα με το Science Daily.

Αν και τα ευρήματα ότι η άσκηση είναι ευεργετική δεν θα εκπλήξουν τους ερευνητές, ο Abdul-Sater λέει ότι ελπίζει ότι, με την εύρεση των υποκείμενων μηχανισμών της ευεργετικής επίδρασης, αυτή η γνώση μπορεί να αξιοποιηθεί σωστά.

"Το θέμα με τους ανθρώπους είναι ότι δεν υπάρχει καμία παρέμβαση που να λειτουργεί σε όλους. Το ξέρουμε αυτό, αλλά αυτό που υποστηρίζει αυτή η μελέτη είναι ότι η μέτρια και επίμονη άσκηση όχι μόνο βελτιώνει τη μεταβολική υγεία, αλλά θα βελτιώσει και την υγεία του ανοσοποιητικού μακροπρόθεσμα".



Σχετικά Άρθρα