ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υγεία της καρδιάς περνάει μέσα από την ήπια εξάσκηση του τάϊ τσι

11 Ιουνίου 2020, 10:00

images

Οι καρδιοπαθείς με ηθικό πεσμένο και κακή ψυχολογία έχουν να ωφεληθούν τα μέγιστα από τη μέθοδο εκγύμνασης τάϊ τσι. Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές που έκαναν σχετική δημοσίευση στο European Journal of Cardiovascular Nursing. 

Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Ruth Taylor-Piliae από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα συστήνει σε όσους έχουν περάσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή πάσχουν από άλλη καρδιακή πάθηση να βάλουν το τάϊ τσι στην ζωή τους. «Υπάρχουν σωματικά οφέλη όπως η βελτίωση της ισορροπίας, αλλά είναι καλή επιλογή και για την πνευματική υγεία» λέει χαρακτηριστικά η γιατρός. 

Τα στοιχεία που μάζεψε, δείχνουν ότι το άγχος και ο φόβος που αποκτούν όσοι πέρασαν ένα καρδιακό επεισόδιο, μπορεί να οδηγήσουν σε καταθλιπτικά συμπτώματα και να επηρεάζουν ακόμα χειρότερα την υγεία στο 20% των ασθενών με στεφανιαία νόσο, στο 20% με καρδιακή ανεπάρκεια, στο 27% αυτών που έχουν υπέρταση και στο 35% αυτών που πέρασαν ένα εγκεφαλικό.

Στην ανάλυση μελετήθηκαν 1.853 ασθενείς που συμμετείχαν σε 15 κλινικές έρευνες με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη.

Αν και δεν είναι επαρκώς μελετημένος ο τρόπος που το τάϊ τσι δρα ευεργετικά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στην ηρεμια και αυτοσυγκέντρωση με την οποία γίνονται οι ήπιες, σχεδόν χορευτικές του ασκήσεις. Ωστόσο, ειδικά οι ασθενείς πρέπει να το εξασκούν με σύμφωνη γνώμη γιατρού και την επίβλεψη έμπειρου στη μέθοδο γυμναστή.

Σχετικά Άρθρα