ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

H τακτική άσκηση ενισχύει τη δομή του εγκεφάλου

08 Ιουλίου 2021, 19:00

images

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η τακτική άσκηση ενισχύει τη δομή του εγκεφάλου.

Νέα έρευνα δείχνει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα διατηρεί υγιή και δυνατή τη μικροδομή της λευκής ουσίας του εγκεφάλου. Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τις πιθανότητες να διατηρήσουμε ένα υγιές μυαλό σε ένα υγιές σώμα καθώς μεγαλώνουμε. Οι ερευνητές εικάζουν ότι η διατήρηση ισχυρών μικροδομών του εγκεφάλου μέσω της άσκησης μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση της γνωστικής παρακμής.

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS ONE, καλύπτει ένα κενό γνώσεων που σχετίζεται με τη σωματική δραστηριότητα, τις συνήθειες του τρόπου ζωής, τη γνωστική λειτουργία και τη δομή του εγκεφαλικού ιστού στους ενήλικες.

Για τη μελέτη αυτή, οι νευροεπιστήμονες του Rush University Memory and Aging Project πραγματοποίησαν μεταθανάτια εγκεφαλική ακτινογραφία σε 318 μεγαλύτερους ενήλικες που κατά την διάρκεια της ζωής τους ασχολήθηκαν με τη σωματική άσκηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση ηλικία θανάτου των συμμετεχόντων ήταν τα 91 έτη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σάρωση μαγνητικής τομογραφίας για να ποσοτικοποιήσουν την υγεία και την ακεραιότητα της μικροδομής του εγκεφαλικού ιστού. Η μεταθανάτια ανάλυσή τους αποκαλύπτει αξιοσημείωτη υψηλή συσχέτιση μεταξύ των καθημερινών επιπέδων σωματικής δραστηριότητας, της μικροδομής του εγκεφαλικού ιστού και του επιπέδου της γνωστικής λειτουργίας.

Σωματική άσκηση και λευκή ουσία εγκεφάλου

Η λευκή ουσία του εγκεφάλου ή αλλιώς white matter, απoτελείται από λιπίδια και πρωτεΐνες και λειτουργεί για την επιτάχυνση των νευρικών παλμών.

Η καθημερινή σωματική δραστηριότητα, τα υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης και η ακεραιότητα του White Matter σύμφωνα με την έρευνα είναι υψηλά συσχετισμένες.

Οι λευκές ύλες σχηματίζουν νευρικές οδούς που συνδέουν διαφορετικές περιοχές γκρίζας ύλης σε όλο τον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εντόπισαν τη συσχέτιση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και γνώσης σε μεγαλύτερους ενήλικες που σχετίζονται με την εμφάνιση της λευκής ύλης.

Προηγούμενη μελέτη σύμφωνα με τους ερευνητές σε ζώα και ανθρώπους έχει συνδέσει την καλύτερη ακεραιότητα λευκής ύλης με τακτική αερόβια άσκηση και υψηλότερα επίπεδα καρδιακής αναπνευστικής ικανότητας. Οι μελέτες στους ανθρώπους έχουν εντοπίσει μια συσχέτιση μεταξύ της ακεραιότητας της μικροδομής της λευκής ύλης και της καλύτερης γνωστικής λειτουργίας.

Από την άλλη πλευρά, οι ανωμαλίες της λευκής ύλης ή η τροποποιημένη δομή της λευκής ύλης συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα γνωστικής απόδοσης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης η διατήρηση της λευκής ουσίας μέσω της σωματικής δραστηριότητας σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση της γνωστικής παρακμής που σχετίζεται με τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Επομένως, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ακεραιότητας της δομής της λευκής ύλης καθώς γερνάμε.

«Τα τρέχοντα ευρήματα δείχνουν ότι ένας πιο ενεργός τρόπος ζωής σε ηλικιωμένους μπορεί να αποδώσει γνωστικά οφέλη», dr Dawe et al, μέλος της έρευνας.

Όσον αφορά τη μελλοντική έρευνα, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι τα πρόσφατα ευρήματά τους αναφέρουν ότι μπορούν να βοηθήσουν και να κατευθύνουν μελλοντικές μελέτες που εστιάζουν σε συγκεκριμένες λειτουργίες του εγκεφάλου βοηθώντας έτσι στην περαιτέρω ανακάλυψη φαρμάκων για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας.

Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Σχετικά Άρθρα