ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ήπια άσκηση με χρήση μάσκας φαίνεται να είναι δυνατή κι ακίνδυνη

13 Νοεμβρίου 2020, 16:00

images

Την ώρα που οι αρνητές της μάσκας διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, εκατομμύρια παιδάκια με καρκίνο ζουν επί 1-2 χρόνια φορώντας συνεχώς μάσκα για να προστατευθούν από ιώσεις, εκατομμύρια γιατροί και νοσηλευτές περνούν μια καριέρα 35 ετών φορώντας καθημερινά ιατρική μάσκα επί 8 ώρες και δεκάδες εκατομμύρια Ασιάτες έχουν ζήσει όλη τους την ζωή φορώντας μάσκα στο δρόμο εδώ και δεκαετίες...

Δεν τίθεται λοιπόν θέμα ασφάλειας της ιατρικής ή της πάνινης μάσκα για λίγες ώρες κάθε μέρα που θα βρεθούμε μέσα σε κόσμο. Τίθεται όμως ακόμα ένα ερώτημα για την ώρα που ασκούμαστε...

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Σασκάτσουαν που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health, φέρνει στο φως το ρόλο της μάσκας στην σωματική άσκηση και εξετάζει αν υπάρχει κίνδυνος για την επαρκή πρόσληψη οξυγόνου ή, αντιστρόφως, την αυξημένη πρόσληψη διοξειδίου του άνθρακα.

Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε τη χρήση μίας μάσκας τριών στρωμάτων, του τύπου που συνέστησε η Δρ Theresa Tam, επικεφαλής Δημόσιας Υγείας του Καναδά, διευκρινίζοντας ότι για τις μάσκες ενός στρώματος τα αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν.

Στη μελέτη συμμετείχαν 14 δραστήριοι και υγιείς άνδρες και γυναίκες, με καταγραφή της διατροφής, της σωματικής δραστηριότητας και του ύπνου μία ημέρα πριν από τη δοκιμή. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν μια σύντομη προθέρμανση σε στατικό ποδήλατο. Κατά το πείραμα,  υπήρξε προοδευτική αύξηση της έντασης στο ποδήλατο, ενώ έπρεπε να διατηρήσουν τον ρυθμό. Όταν αδυνατούσαν να το πράξουν, η δοκιμασία ολοκληρωνόταν. Όπως εξήγησε ο Phil Chilibeck, καθηγητής στο Κολέγιο Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σασκάτσουαν, ένας συμμετέχων εξαντλείται συνήθως σε 6 έως 12 λεπτά ανάλογα με το επίπεδο φυσικής κατάστασης. Οι συμμετέχοντες επανέλαβαν τη διαδικασία συνολικά τρεις φορές, στην αρχή με χρήση χειρουργικής μάσκας, στη συνέχεια με υφασμάτινη μάσκα και τέλος χωρίς μάσκα. Στη διάρκεια των προσπαθειών, οι ερευνητές κατέγραψαν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και τους μύες των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας μη επεμβατικά εργαλεία μέτρησης.

Με βάση τα ευρήματα, ο Δρ Chilibeck προτείνει τη χρήση μάσκας στις αθλητικές εγκαταστάσεις, δεδομένου του υψηλού κινδύνου από τον μεγάλο όγκο αεροσταγονιδίων που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της έντονης προπόνησης. Και βεβαιώνει ότι δεν εντόπισε κανένα πρόβλημα στην οξυγόνωση των οργανισμών όσων συμμετείχαν στο πείραμα.

Σχετικά Άρθρα