ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η γυμναστική ως "φάρμακο" για την καρδιά

29 September 2021, 10:00

images

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation, που είναι το περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, εστίασε  στην καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης, η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένη δυσκαμψία των καρδιακών μυών και τις υψηλές πιέσεις στο εσωτερικό της καρδιάς κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αν και υπάρχει προηγούμενο ερευνητικό υλικό που αναδεικνύει τη βελτίωση της ελαστικότητας της καρδιάς στους νεότερους ανθρώπους μέσω της γυμναστικής, οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν εάν η συστηματική άσκηση θα μπορούσε να βελτιώσει τη δυσκαμψία των μυών της καρδιάς σε 31 υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 45 - 64 ετών που έκαναν καθιστική ζωή.

Οι συμμετέχοντες είχαν εμφανίσει πρώιμα σημάδια ανελαστικότητας του καρδιακού μυ και αύξησης των βιοδεικτών του αίματος που σχετίζονται με την καρδιακή ανεπάρκεια, παρόλο που δεν είχαν ακόμα συμπτώματα. Από αυτούς, 11 επιλέχθηκαν τυχαία και ακολούθησαν ένα πρόγραμμα γιόγκα, ασκήσεων ισορροπίας και ενδυνάμωσης επί τρεις φορές την εβδομάδα.

Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής με personal trainer, με διαφορετικές όμως δραστηριότητες, όπως είναι το περπάτημα, η ποδηλασία και η κολύμβηση. Το πρόγραμμα άσκησης δημιουργήθηκε σταδιακά μέχρι οι συμμετέχοντες να κάνουν εντατική αεροβική γυμναστική επί 30 λεπτά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και επιπλέον δύο με τρεις προπονήσεις μέτριας έντασης και μία με δύο προπονήσεις ενδυνάμωσης κάθε εβδομάδα.

Ένα έτος μετά, όσοι ακολουθούσαν το εντατικό πρόγραμμα γυμναστικής, είχαν πολλαπλά οφέλη στην καρδιά και την υγεία τους. Κατάφεραν να βελτιώσουν την καρδιακή δυσκαμψία και την καρδιοαναπνευστική τους ικανότητα, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η οποία δεν εμφάνισε καμία μεταβολή. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η μέση ηλικία είναι η κατάλληλη για να χρησιμοποιηθεί η άσκηση ως φυσική ασπίδα πρόληψης της καρδιακής ανεπάρκειας, προτού οι μυς της καρδιάς «σκληρύνουν» λόγω ηλικίας.


Σχετικά Άρθρα