ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η γιόγκα μπορεί να αυξήσει την αντοχή στον πόνο

28 Δεκεμβρίου 2022, 10:00

images

Μπορεί η γιόγκα για πολλούς να είναι άλλη μία μορφή άσκησης, ωστόσο, τα οφέλη της μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cerebral Cortex έδειξε ότι όσοι κάνουν γιόγκα ανέχονται τον πόνο πάνω από δύο φορές περισσότερο από τους μη ασκούμενους. 

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γιόγκι -οι άνθρωποι που κάνουν γιόγκα- έχουν περισσότερη φαιά ουσία σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο του πόνου. Η φαιά ουσία περιέχει κύτταρα που ρυθμίζουν την κίνηση, τη μνήμη και τα συναισθήματα. Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο κάποιος έκανε γιόγκα, τόσο ισχυρότερη ήταν η ανοχή του στον πόνο. Οι γιόγκι χρησιμοποιούν τεχνικές όπως θετική απεικόνιση, χαλάρωση, αποδοχή, παρατήρηση του εαυτού σε τρίτο πρόσωπο και αναπνοή για να αντιμετωπίσουν τον πόνο, αναφέρει το U.S. News.

Μια μελέτη παρακολούθησης που δημοσιεύθηκε το Μάιο του 2015 στο Frontiers in Human Neuroscience, παρατήρησε τους ίδιους συμμετέχοντες και διαπίστωσε ότι η γιόγκα μπορεί να έχει νευροπροστατευτικά αποτελέσματα, έναντι της μείωσης της φαιάς ουσίας που σχετίζεται με την ηλικία. Αυτή η μελέτη παρατήρησε μηχανισμούς όπως οι στάσεις, ο έλεγχος της αναπνοής και ο διαλογισμός. Κάθε πτυχή μιας πρακτικής γιόγκα και ένας συνδυασμός των τριών πτυχών είχε θετική επίδραση στη φαιά ουσία. Όσοι έκαναν εβδομαδιαία γιόγκα παρατήρησαν ακόμη πιο σημαντικά αποτελέσματα.

Η Catherine Bushnell, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη του Πόνου, συνέγραψε και τις δύο μελέτες. «Η διαφορά της γιόγκα σε σχέση με άλλες μορφές άσκησης είναι ότι έχει πολλαπλά συστατικά και σαφώς μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική σου κατάσταση», υποστηρίζει. «Όλες αυτές οι πτυχές της γιόγκα θα πρέπει να είναι θετικές όσον αφορά την αντίληψη του πόνου. Διαπιστώσαμε ότι στην πραγματικότητα, σε ό,τι αφορά τον πόνο και την ανοχή, είχε μεγαλύτερη επίδραση από ό,τι περιμέναμε».

Τέλος, σύμφωνα με την Bushnell, οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία, τόσο του συναισθηματικού, όσο και του σωματικού πόνου, επικαλύπτονται.


Σχετικά Άρθρα