ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γυμναστική στο σπίτι με διάδρομο και ελλειπτικό- Χρειάζεται προσοχή

20 Ιανουαρίου 2020, 16:05

images

Η γυμναστική στο σπίτι είναι μια πολύ καλή λύση καθώς μπορούμε να εξασκούμαστε όποια ώρα μας βολεύει χωρίς να χρειάζεται να χάσουμε χρόνο με μετακινήσεις. Παρόλα αυτά, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για όσους δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ γυμναστήριο και δεν έχουν λάβει οδηγίες για την ασφαλή χρήση του διαδρόμου και του ελλειπτικού.

Διάδρομο και ελλειπτικό είναι οι δυο πιο συχνές λύσεις που επιλέγουν όλοι για την γυμναστική στο σπίτι ενώ το στατικό ποδήλατο έχει περάσει τα τελευταία χρόνια σε δεύτερη επιλογή. Πάντως οι έρευνες έχουν δείξει ότι όταν το πρόγραμμα άσκησης είναι ίδιας έντασης, δηλαδή σε ποσοστό της μέγιστης καρδιακής συχνότητας, τόσο ο διάδρομος όσο και το ελλειπτικό επιφέρουν τα ίδια αποτελέσματα στη φυσική κατάσταση και την καρδιοαναπνευστική αντοχή. Παρόλα αυτά το ελλειπτικό έχει θεωρηθεί ως το καλύτερο μηχάνημα αερόβιας προπόνησης όσον αφορά στην ενεργοποίηση και ενδυνάμωση των μηριαίων μυών (τετρακεφάλου και δικεφάλου), ακόμα και του γλουτιαίου μυός. Και σε ό,τι αφορά τις καύσεις, για μια ώρα τρέξιμο σε διάδρομο είναι κατά μέσο όρο 705-865 kcal, ενώ αντίστοιχα σε ένα ελλειπτικό είναι 770 kcal.

Όλα αυτά καλά, αν κάποιος δεν έχει εμπειρία από γυμναστική στα συγκεκριμένα όργανα, μπορεί να κάνει πολλά λάθη. Τα πιο μικρά θα τον εμποδίσουν να δει κάποια αποτελέσματα ενώ τα πιο μεγάλα μπορεί να τον οδηγήσουν ακόμα στον ορθοπεδικό με προβλήματα. 

Οι ειδικοί ως εκ τούτου συστήνουν -όταν κάποιος έχει μηδέν εμπειρία- να ζητήσει από έναν πτυχιούχο γυμναστή να του δώσει πρόγραμμα εκγύμνασης και να τον παρακολουθήσει και τουλάχιστον σε μια προπόνηση ώστε να του διορθώσει πιθανά λάθη. 

Εναλλακτικά, μπορεί να εγγραφεί ένα 3μηνο σε ένα γυμναστήριο, να μάθει εκεί όσα χρειάζεται για να χρησιμοποιεί σωστά τα μηχανήματα αυτά ανάλογα με την ηλικία και την φυσική του κατάσταση, και στη συνέχεια να περάσει στο στάδιο αγοράς οργάνων γυμναστικής για το σπίτι.

ΠΗΓΗ

World Fitness Association

Σχετικά Άρθρα