ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φυσική κατάσταση της μέλλουσας μητέρας και εξωσωματική γονιμοποίηση

02 Αυγούστου 2023, 18:00

images

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι στις γυναίκες, η παχυσαρκία σχετίζεται με ορμονικές διαταραχές και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ενώ στους άντρες, η παχυσαρκία συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και χαμηλό αριθμό και κινητικότητα σπερματοζωαρίων. Όταν ένα ζευγάρι ετοιμάζεται λοιπόν να αποκτήσει παιδί, είτε με φυσιολογική σύλληψη, είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση, το ζήτημα παχυσαρκία και φυσική κατάσταση πρέπει να το απασχολεί.

Ειδικά για τη γυναίκα, η μείωση κατά 5% ως 10% του σωματικού της βάρους (εφόσον είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη) αυξάνει από μόνο του το ποσοστό επιτυχίας κατά 30% τουλάχιστον. Εξάλλου μία διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά (πράσινα λαχανικά και φρούτα) και Ω3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια), βοηθά πολύ.

Αντίθετα, η μεγάλη, καθημερινή χρήση απλών υδατανθράκων (λευκό αλεύρι, ζύμες, γλυκά, πατάτες, λευκό ρύζι κλπ) έχει αρνητικά αποτελέσματα ειδικά όταν υπάρχουν πολυκυστικές ωοθήκες. 

Η σωστή διατροφή της γυναίκας που ετοιμάζεται να κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση, πρέπει αν περιλαμβάνει όσπρια, ψάρια, γαλακτοκομικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ποικιλία φρούτων, ψωμί πολύσπορο και ολικής αλέσεως, αυγά, παρθένο ελαιόλαδο με μέτρο, ξηρούς καρπούς και να απέχει από το αλκοόλ και τον πολύ καφέ.

Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να περπατάει και να κολυμπάει αν όχι να ασκείται καθημερινά με πρόγραμμα -αν αυτό έκανε και πριν-. Το γερό μυϊκό σύστημα και τα φυσιολογικά κιλά, θα βοηθήσουν τον οργανισμό να ανταπεξέλθει καλύτερα στις ανάγκες της σύλληψης και βέβαια της επιθυμητής κύησης.


Σχετικά Άρθρα