ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Fitness και στη βρεφική - νηπιακή ηλικία

17 Δεκεμβρίου 2019, 16:10

images

Οι περισσότεροι μεγαλώσαμε με τις γιαγιάδες να καμαρώνουν για τα παχουλά εγγονάκια τους και να στεναχωριούνται για να αδύνατα. Η επικρατούσα άποψη ήταν ότι ένα μωρό πρέπει να τρώει συνεχώς και να είναι παχουλό. Αυτή η αντίληψη είναι όμως πια στις μέρες μας παρωχημένη και μη αποδεκτή από τους παιδίατρους.

Τα βρέφη και τα νήπια πρέπει τηρουμένων των αναλογιών, να έχουν καλή φυσική κατάσταση και φυσιολογική διάπλαση, όπως και οι ενήλικες γονείς τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρέφονται με υγιεινές τροφές κατάλληλες για την ηλικία τους, να κινούνται και να κοιμούνται κατά τις οδηγίες του παιδιάτρου. Πολλοί νέοι γονείς τα ανατρέπουν ωστόσο αυτά...

Καθώς δεν έχουν τον χρόνο για σωστό μαγείρεμα, ταΐζουν τα νήπια με πρόχειρα γεύματα τύπου σάντουιτς και πατάτες με αβγά, για να κάθονται ήσυχα τους δίνουν καραμέλες και γλυκίσματα όλη μέρα, τα αφήνουν να περνούν την ώρα τους μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης βλέποντας παιδικά προγράμματα και αντί να τα κοιμίζουν πολύ νωρίς, τα παίρνουν μαζί τους σε βόλτες, τραπέζια και διασκεδάσεις μετά τις 10 το βράδυ...

Το αποτέλεσμα είναι παχουλά, νευρικά και εθισμένα στη ζάχαρη βρέφη και νήπια.

Ο παιδίατρος έχει στη διάθεσή του ειδικές κλίμακες που πιστοποιούν αν το παιδί μας έχει τη σωστή αναλογία ηλικίας-βάρους και ύψος. Αν για οποιοδήποτε λόγο απέχει πολύ από το φυσιολογικό, ο παιδίατρος έχει επίσης τις λύσεις. 

Πάντως ο γονέας που δεν είναι γιατρός δεν είναι σε θέση να κρίνει αν τα μαγουλάκια του παιδιού του είναι ένα χαρακτηριστικό που το οδηγεί σε παιδική παχυσαρκία (με δεκάδες προβλήματα υγείας στην εφηβική και ενήλικη ζωή), ή αν είναι φυσιολογικά.

Στόχος του πρέπει να είναι η καλή υγεία του παιδιού με fit εμφάνιση για την φάση της ανάπτυξης που διανύει. Οτιδήποτε άλλο καλύτερα να το αποβάλλουμε ως άποψη διότι η Κύπρος είναι πρώτη στην Ευρώπη , μαζί με την Ελλάδα, στην παιδική παχυσαρκία!

ΠΗΓΗ

The Journal of Pediatrics

Σχετικά Άρθρα