ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα πεπτίδιο επηρεάζει πτυχές της παχυσαρκίας

14 Μαρτίου 2023, 09:00

images

Ένα πεπτίδιο θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία μίας νέας μεθόδου μείωσης του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, του λιπώδους ήπατος και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη σε πειραματόζωα. Όταν οι ερευνητές χορήγησαν αυτό το πεπτίδιο, γνωστό ως PEPITEM, σε ποντίκια, αυτό απέτρεψε ή αντέστρεψε τις επιδράσεις της δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στο πάγκρεας.

Επιπλέον, στα πειραματόζωα που έλαβαν αυτό το πεπτίδιο, παρατηρήθηκε μείωση στη διεύρυνση των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας και μείωση της μετάστασης των ανοσοκυττάρων σε ορισμένους ιστούς.

«Βρήκαμε μία νέα θεραπευτική προσέγγιση που θα μπορούσε να παρέχει νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση της βασικής αιτίας των παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, αποτρέποντας τη βλάβη που προκαλείται από τη συστηματική φλεγμονή», ανέφερε η συγγραφέας της μελέτης Helen McGettrick, PhD, πειραματική βιολόγος στο Ινστιτούτο Φλεγμονής και Γήρανσης του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα για να γνωρίζουμε εάν το PEPITEM θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο στη θεραπεία παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης τύπου 2, ορισμένα φάρμακα έχουν ήδη εγκριθεί για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, όπως για παράδειγμα η σεμαγλουτίδη (εμπορικές ονομασίες Ozempic, Wegovy και Rybelsus), η οποία είναι ένας τύπος φαρμάκου γνωστός ως αγωνιστής GLP-1.

Σε κλινικές δοκιμές, τα άτομα που έλαβαν σεμαγλουτίδη έχασαν βάρος - σε μία δοκιμή, μάλιστα, έχασαν έως και 14,9% του αρχικού τους βάρους – ενώ παρατήρησαν και μείωση της φλεγμονής.

Ωστόσο, «αυτό δεν αποδεικνύει ότι [αυτά τα φάρμακα] λειτουργούν μειώνοντας τη φλεγμονή», δήλωσε ο Δρ Christoph Buettner, ενδοκρινολόγος και καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Rutgers Robert Wood Johnson στο New Brunswick του New Jersey, «καθώς αυτά δεν είναι φάρμακα που θεωρούνται κυρίως αντιφλεγμονώδη».

Αντίθετα, «λειτουργούν στον εγκέφαλο για να μειώσουν την όρεξη και να εξισορροπήσουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα».

Επιπλέον, αυτά τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, όπως ναυτία, διάρροια, έμετο, πόνο στο στομάχι, μεταξύ άλλων. Ως αποτέλεσμα, ο Buettner αναρωτιέται εάν οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να ανεχθούν αυτά τα φάρμακα μακροπρόθεσμα, τα οποία μπορεί να τους βοηθήσουν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους.

«Προς το παρόν, η ανοχή στις παρενέργειες εξακολουθεί να είναι υψηλή», είπε ο Buettner, «αλλά μακροπρόθεσμα, οι ασθενείς μπορεί να απογοητευτούν από τη μειωμένη ευχαρίστηση της κατανάλωσης φαγητού».


Σχετικά Άρθρα