ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι χρήσιμο να μετράμε τις θερμίδες στη προσπάθεια να είμαστε αδύνατοι;

29 Μαρτίου 2022, 09:00

images

Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να εστιάζουν στις «θερμίδες» ως μέρος της εξίσωσης πρόσληψη τροφής-καύση. Ωστόσο, μία τέτοια μέθοδος με στόχο την απώλεια κιλών μπορεί να είναι προβληματική.

«Δεν γνωρίζω πολλούς ασθενείς που να μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια την πρόσληψη θερμίδων», αναφέρει ο Δρ Keith Anderson, Οικογενειακός και Αθλητικός γιατρός της Novant στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας. "Μπορεί να βρουν στο διαδίκτυο ότι ένα τρόφιμο έχει Χ θερμίδες, αλλά πόσο ακριβώς φυστικοβούτυρο βάζουν στο σάντουιτς τους; Τρώνε την κόρα; Όλα εξαρτώνται από αυθαίρετες εκτιμήσεις".

Η διαιτολόγος- διατροφολόγος Kat Barefield, από την Εθνική Ακαδημία Αθλητιατρικής, συνήθως δεν βάζει τους πελάτες της να μετρούν θερμίδες. Αντίθετα, προτρέπει να συνδυάσουν τρόπους άσκησης. "Όταν κάνουμε συνεχώς τον ίδιο τύπο άσκησης - την ποδηλασία για παράδειγμα - ο οργανισμός συνηθίζει και στο τέλος δεν καίμε όσες θερμίδες καίγαμε στην αρχή.  Έτσι, το να κάνουμε διαφορετικές μορφές άσκησης συνδυαστικά βοηθάει να διατηρήσουμε το μεταβολισμό σε εγρήγορση", αναφέρει.

Η ίδια είναι επίσης λάτρης της χρησιμοποίησης της "θερμογένεσης χωρίς άσκηση" (NEAT), έναν όρο που αναφέρεται στις θερμίδες που καίμε μέσω οποιασδήποτε κίνησης εκτός του φαγητού, του ύπνου και της προγραμματισμένης άσκησης. "Είναι απλά πράγματα όπως το να ανεβαίνεις σκάλες, να κάνεις κηπουρική, να βαδίζεις ενώ μιλάς στο τηλέφωνο", αναφέρει η Barefield. Ο χορός στο σπίτι με μουσική είναι επίσης ένας εύκολος τρόπος για να παραμείνουμε δραστήριοι.  

Στο βιβλίο του, «Move a Little, Lose a Lot», ο ενδοκρινολόγος Δρ.James Levine έγραψε ότι "η καθιστική ζωή μάς οδηγεί στο να διατηρούμε "άκαυτες" 1.500 έως 2.000 θερμίδες την ημέρα. Ίσως η ενίσχυση της θερμογένεσης να είναι πιο χρήσιμη από το να μετράμε θερμίδες ή να προσπαθούμε να βρούμε την άσκηση που καίει τις περισσότερες θερμίδες", εξήγησε ο Anderson.

«Η φυσική κατάσταση είναι πιο σημαντική από το λίπος», κατέληξε, «και η άσκηση ξεπερνάει σε σπουδαιότητα τη δίαιτα κάθε φορά».


Σχετικά Άρθρα