ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διάσημη αθλήτρια του τένις γίνεται το κεντρικό πρόσωπο καμπάνιας για την ρευματοειδή αρθρίτιδα

07 Νοεμβρίου 2020, 09:00

images

Η 30χρονη διεθνούς φήμης πρωταθλήτρια του τένις από τη Δανία, Caroline Wozniacki, προ διετίας διαγνώστηκε με ρευματοειδή αρθρίτιδα και μετά από μία δύσκολη διαδρομή από το σοκ και το θυμό ως την αποδοχή, έβαλε σκοπό της ζωής της να ελέγξει τη νόσο όσο καλύτερα μπορεί, και να βοηθήσει κι άλλους ασθενείς να το πράξουν.

Με ρευματοειδή αρθρίτιδα ζουν σήμερα 23,7 εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως καθώς πρόκειται για τη σοβαρότερη ρευματική πάθηση η οποία προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις του σώματος και προσβάλει τρεις φορές συχνότερα τις γυναίκες.

Μόνο στην Ελλάδα, αν και δεν υπάρχει Μητρώο Ασθενών, εκτιμάται ότι περίπου 100.000 άνθρωποι ζουν με αυτήν την αυτοάνοση φλεγμονώδη νόσο που οφείλεται στην υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στη συμπτωματολογία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας συγκαταλέγονται πόνος και οίδημα στις μικρές αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων ή στις μεγάλες αρθρώσεις (γόνατα, αγκώνες, ώμοι), αλλά και τη σπονδυλική στήλη, που συντελούν σε δυσκαμψία και χρόνια κόπωση. Η νόσος μπορεί να συνοδεύεται από αναιμία, καθώς και συχνές λοιμώξεις.

Έτσι, πόνος και οίδημα στις αρθρώσεις και πρωινή δυσκαμψία που διαρκεί περισσότερη από μισή ώρα θα πρέπει να μας οδηγήσουν στον ρευματολόγο, καθώς εάν υποκρύπτεται ρευματοειδής αρθρίτιδα ζητούμενο είναι να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα ώστε να επιτευχθεί ύφεση.

Η Caroline Wozniacki στην καμπάνια Advantage Hers

Η Caroline Wozniacki είναι σήμερα το κεντρικό πρόσωπο της παγκόσμιας καμπάνιας Advantage Hers, που προωθεί την ανταλλαγή βιωμάτων και συμβουλών διαχείρισης με στόχο την ενημέρωση, στήριξη και ενδυνάμωση των γυναικών που ζουν με χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους.

Το 2018, η Caroline Wozniacki πέτυχε τον στόχο της ζωής της να γίνει κάτοχος του τίτλου Grand Slam (κερδίζοντας το Australian Open) και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον κόσμο. 

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα