ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαφορές στη νόσηση από κορωνοϊό σε παιδιά και ενήλικες

19 Ιανουαρίου 2021, 09:00

images

Για τα πέντε πιο συχνά συμπτώματα κορωνοϊού σε παιδιά και βρέφη και κατά πόσο αυτά διαφέρουν από των ενηλίκων απάντησαν οι ειδικοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS). Τονίζοντας βέβαια ότι τα περισσότερα παιδιά δεν νοσούν καν ή νοσούν πολύ ήπια.

Όπως δείχνουν οι μέχρι στιγμής παρατηρήσεις, τα παιδιά εκδηλώνουν ελαφρώς διαφορετικά συμπτώματα συγκριτικά με τους ενήλικες ή έστω τα μεταδίδουν διαφορετικά γι’ αυτό και είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν που να δώσουν προσοχή.

Πρώτα από όλα φαίνεται ότι νιώθουν κόπωση: Στην Μεγάλη Βρετανία τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η πλειοψηφία των παιδιών που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό είχαν μεγάλη κόπωση σε ποσοστό 55%.

Έπειτα παραπονούνται για πονοκέφαλο που φαίνεται ότι είναι το δεύτερο συχνότερο σύμπτωμα στα παιδιά με συχνότητα 53%. Έτσι, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε ένα παιδί με πονοκέφαλο και τη συμπεριφορά του, ιδιαίτερα αν είναι βρέφος ή νήπιο και δεν ξέρει να περιγράψει ότι έχει πονοκέφαλο.

Μετά έρχεται ο πυρετός: Υπολογίζεται ότι το 49% των παιδιών που είναι θετικά στον κορωνοϊό έχουν πυρετό. Πρόκειται για το ίδιο σύμπτωμα που εκδηλώνουν και οι ενήλικες. Η ενυδάτωση είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του πυρετού – ακόμη και αν το παιδί δεν διψάει.

Σε ό,τι αφορά τον πονόλαιμο, εκτιμάται ότι το σύμπτωμα αυτό παρουσιάζεται στο 38% των παιδιών ενώ ακολουθεί η απώλεια όρεξης. Συστήνουν μάλιστα να δίνουμε μεγάλη προσοχή σε ένα παιδί που δεν θέλει να φάει καθώς αυτό μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα της νόσου. Στη Βρετανία υπολογίζουν την ανορεξία ως σύμπτωμα στο 35% των παιδιών με κορωνοϊό.

Σύμφωνα εξάλλου με τη βρετανική μελέτη ένα ακόμη σύμπτωμα που παρουσίασε το 15% των παιδιών είναι δερματικό (εξάνθημα). 

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) καταγράφει τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσουν τα παιδιά ως τα ακόλουθα: Πυρετός, βήχας, καταρροή, ανοσμία και δυσγευσία, ερεθισμένος λαιμός, δύσπνοια, στομαχόπονος, κόπωση, πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι, μειωμένη όρεξη.

Σχετικά Άρθρα