ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτά είναι τα επιτυχημένα πρότυπα συμπεριφοράς αυτών που επιτυγχάνουν απώλεια βάρους

10 Μαΐου 2023, 09:00

images

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Οχάιο συνδέει μία πιο υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με αρκετή άσκηση με απώλεια βάρους που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ συσχετίζει την παράλειψη γευμάτων και τη λήψη συνταγογραφούμενων χαπιών αδυνατίσματος με ελάχιστη απώλεια βάρους ή ακόμα και αύξηση του βάρους. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Τα δεδομένα για την ανάλυση προήλθαν από 20.305 ενήλικες ΗΠΑ ηλικίας 19 ετών και άνω (μέση ηλικία 47 ετών) που συμμετείχαν στην Αμερικανική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES) μεταξύ 2007 και 2016. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν την κατάσταση καπνίσματος, τη σωματική τους δραστηριότητα, τις μέσες ώρες ύπνου ανά νύχτα, ιστορικό βάρους και στρατηγική απώλειας βάρους και τι είχαν φάει τις προηγούμενες 24 ώρες. Οι υγειονομικές εξετάσεις και οι εργαστηριακές εξετάσεις μέτρησαν το δείκτη μάζας σώματος, την αρτηριακή πίεση, την LDL (κακή) χοληστερόλη και τη γλυκόζη του αίματος.

Στο δείγμα, 17.465 άτομα είχαν χάσει λιγότερο από το 5% του σωματικού τους βάρους, διατήρησαν το βάρος τους ή είχαν πάρει βάρος τον περασμένο χρόνο. Οι άλλοι 2.840 ανέφεραν σκόπιμη απώλεια τουλάχιστον του 5% του σωματικού τους βάρους στο ίδιο χρονικό διάστημα.

«Η κλινικά σημαντική απώλεια βάρους οδηγεί σε βελτιώσεις σε ορισμένους δείκτες υγείας», είπε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Colleen Spees, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Διαιτολογίας στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Αποκατάστασης στο Οχάιο. "Οι άνθρωποι θα πρέπει να αισθάνονται αισιόδοξοι γνωρίζοντας ότι η απώλεια μόνο του 5% του σωματικού τους βάρους έχει νόημα από την άποψη των κλινικών βελτιώσεων. Αυτό δεν είναι μια τεράστια απώλεια βάρους. Είναι επιτεύξιμη για τους περισσότερους και ελπίζω ότι θα δώσει κίνητρα στους ανθρώπους".

Σε αυτή τη μελέτη, οι ενήλικες με κλινικά σημαντική απώλεια βάρους, ανέφεραν υψηλότερη ποιότητα διατροφής, ιδιαίτερα με καλύτερες βαθμολογίες στην πρόσληψη πρωτεΐνης, επεξεργασμένων δημητριακών και προστιθέμενης ζάχαρης, καθώς και πιο μέτρια και έντονη σωματική δραστηριότητα και χαμηλότερη LDL χοληστερόλη από την ομάδα χωρίς κλινικά σημαντικό βάρος απώλεια. Από την άλλη πλευρά, η ομάδα απώλειας βάρους είχε επίσης υψηλότερο μέσο δείκτη μάζας σώματος και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c στο αίμα HbA1c και λιγότερες ώρες ύπνου.

Ένα μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που δεν έχασε τουλάχιστον το 5% του βάρους του, ανέφερε ότι παραλείπει γεύματα ή χρησιμοποιεί συνταγογραφούμενα χάπια αδυνατίσματος ως στρατηγικές απώλειας βάρους. Πρόσθετες στρατηγικές που αναφέρθηκαν από αυτήν την ομάδα περιλάμβαναν δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες και υγρά, λήψη καθαρτικών ή έμετο και κάπνισμα.

"Είδαμε ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να έλκονται από προσεγγίσεις που δεν βασίζονται σε στοιχεία για την απώλεια βάρους, οι οποίες δεν είναι βιώσιμες. Αυτό που είναι βιώσιμο είναι η αλλαγή συμπεριφοράς και διατροφικών προτύπων", είπε η Spees.



Σχετικά Άρθρα