ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αρκούν λίγα λεπτά άσκησης ημερησίως για τη μακροζωία;

16 Αυγούστου 2023, 16:00

images

Αφιερώστε 3-4 λεπτά κάνοντας τις οικιακές εργασίες σας και θα μειώσετε τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα είδη καρκίνου κατά 40% και καρδιαγγειακών κατά 49%. Το νέο σύστημα fitness ονομάζεται VILPA (vigorous intermittent lifestyle physical activity) είναι εδώ για να σάς βοηθήσει! ή έτσι διατείνεται ο Έλληνας επιστήμονας που το ανέπτυξε στην Αυστραλία.

Η έρευνα δείχνει ότι η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) 1 λεπτού που επαναλαμβάνεται δυο τρεις φορές (σαν σετ άσκησης), μπορεί να χαρίσει χρόνια ζωής ειδικά σε όσους είναι υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά. 

Ωστόσο, σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι δεν μπορείτε να εφαρμόσετε τη μέθοδο κάνοντας τις κινήσεις σας με ηρεμία και αργά... Χρειάζεται ρυθμός ενώ περπατάτε ή κάνετε τις δουλειές του σπιτιού ή του κήπου.

Η ομάδα ερευνητών από το Κέντρο Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ δημοσίευσε τη μελέτη στο Nature Medicine. Μέτρησαν για πρώτη φορά με συσκευές που κατέγραψαν ανεξερεύνητα μοτίβα κίνησης τα οφέλη για την υγεία της «έντονος διαλείπουσας φυσικής δραστηριότητας στον τρόπο ζωής» ή όπως το ονομάζουν VILPA.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Εμμανουήλ Σταματάκης, καθηγητής Φυσικής Δραστηριότητας, Τρόπου Ζωής και Υγείας του Πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ έχει δηλώσει ότι η έρευνά του έχει συγκρίσιμα πλεονεκτήματα με τη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) και μπορούν να επιτευχθούν με την αύξηση της έντασης τυχαίων δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής. Επιπλέον, η μελέτη αναφέρει ότι όσο περισσότερο εντείνονται τέτοιες δραστηριότητες, τόσο μεγαλύτερα είναι τα πιθανά οφέλη.


Σχετικά Άρθρα