ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απώλεια βάρους και καλύτερο fitness με αλλαγή ενός παράγοντα

26 Μαρτίου 2024, 10:00

images

Μελέτη δείχνει ότι η εναλλαγή τροφίμων και ποτών με ζάχαρη με γλυκαντικά χαμηλών ή άνευ θερμίδων, θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους μετά από ταχεία απώλεια βάρους σε ενήλικες χωρίς να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Μάλιστα, η έρευνα καταδεικνύει ότι η διαχείριση βάρους συνεχίστηκε για τουλάχιστον ένα χρόνο στα άτομα που έλαβαν μέρος στη δοκιμή. Πρόκειται για τη μελέτη SWEET, που περιελάμβανε μια δοκιμή 1 έτους για να διαπιστωθεί εάν η χρήση γλυκαντικών ως μέρος μιας υγιεινής δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, θα μπορούσε να προωθήσει τη διαχείριση του βάρους μετά από ταχεία απώλεια κιλών με ή χωρίς τακτική γυμναστική.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 341 υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες και 38 παιδιά που ήταν υπέρβαρα από τη Δανία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ολλανδία. Κατά τους 2 πρώτους μήνες της μελέτης, οι ενήλικες ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων, με στόχο να χάσουν τουλάχιστον το 5% του βάρους τους, ενώ τα παιδιά προσπάθησαν να διατηρήσουν το βάρος τους.

Για τους επόμενους 10 μήνες, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:

Ομάδα Α: Τα άτομα ακολούθησαν μια υγιεινή διατροφή με λιγότερο από το 10% των θερμίδων να προέρχονται από πρόσθετη ζάχαρη και τους επετράπη να καταναλώνουν τροφές και ποτά με γλυκαντικά.

Ομάδα Β: Τα άτομα ακολούθησαν την ίδια υγιεινή διατροφή αλλά χωρίς γλυκαντικά.

Σε όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή, τις διατροφικές συνήθειες, τη σωματική δραστηριότητα και την ποιότητα ζωής τους. Το βάρος, οι μετρήσεις σώματος και οι δείκτες για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις, μετρήθηκαν επίσης στην αρχή και μετά από 2, 6 και 12 μήνες.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι ότι η κατανάλωση γλυκαντικών, συσχετίστηκε με αυξημένη ικανοποίηση από τη διατροφή, βελτιωμένη διάθεση, μειωμένη λαχτάρα και μειωμένη ρητή προτίμηση για γλυκά τρόφιμα μεταξύ των ενηλίκων.

Η Clarissa Dakin, συν-επικεφαλής του έργου SWEET και διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Leeds, Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε:

«Αυτή η μελέτη ήταν μια μεγάλη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που συνέκρινε πώς η συμπερίληψη ή η αποφυγή γλυκαντικών και υποκατάστατων ζάχαρης ως μέρος μιας δίαιτας διατήρησης βάρους με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη επηρεάζει τη διάθεση, την επιθυμία για φαγητό και την ικανοποίηση των ανθρώπων από τη διατροφή τους».

Σχετικά Άρθρα