ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αντιστρέφουμε τις προβλέψεις και νικάμε την οστεοπόρωση- Δείτε με ποιο τρόπο

19 Οκτωβρίου 2020, 16:00

images

Tο φύλο, η ηλικία και τα γονίδια καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό αν θα παρουσιάσουμε οστεοπόρωση και σε ποια φάση της ζωής μας. Αλλά οι συνθήκες που έχουμε επιλέξει να ζούμε, μπορούν να καθυστερήσουν ή και να υπερνικήσουν τις τάσεις αυτές.  

Οι ερευνητές, Hope Ricciotti και Toni Golen, από το Πανεπιστήμιο του Harvard, προτείνουν τρεις τρόπους για την ενδυνάμωση των οστών:

Ο ρόλος της διατροφής

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, το απαραίτητο για τα οστά μεταλλικό στοιχείο, σε συνδυασμό με πρόσληψη βιταμίνης D, η οποία βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο και το φώσφορο, είναι το απόλυτο μυστικό για δυνατά οστά μετά τα 50 έτη. 

Η συμμετοχή της άσκησης

Η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση των οστών ή στην πρόληψη της μείωσης της οστικής πυκνότητας. Αλλά όχι απλά το περπάτημα όπως συστήνουμε για τη γενική υγεία. Για την ενδυνάμωση των οστών χρειαζόμαστε ασκήσεις αντιστάσεων που μπορούν να διεγείρουν τα οστικά κύτταρα ώστε να παραγάγουν πρωτεΐνες. 

Αποχή από καταχρήσεις

Όταν είμαστε νέοι, ο οργανισμός είναι πιο δυνατός και καταφέρνει να αντισταθμίζει το κακό από τις ανθυγιεινές συνήθειες. Καθώς μπαίνουμε στη μέση ηλικία όμως, καλό είναι να αναθεωρούμε κάποια πράγματα αν θέλουμε να ζήσουμε πολλά και ποιοτικά χρόνια χωρίς πόνους και δυσκολίες. Ως εκ τούτου, πρέπει να διακόπτουμε το κάπνισμα και να περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ στην συχνότητα και ποσότητα που μας κάνει καλό (1 ποτήρι κρασί την ημέρα ή 1-2 ποτά την εβδομάδα).


Σχετικά Άρθρα