ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αντιμετωπίστε το στρες με απλές αναπνοές

03 Ιανουαρίου 2024, 16:00

images

H Δρ Meg Selig, ψυχολόγος στο St. Louis Community College έχει δημοσιεύσει οδηγίες για σωστή αναπνοή, σαν να κάνουμε μία κανονική άσκηση, ώστε να διώχνουμε το έντονο άγχος...

Η όλη διαδικασία διαρκεί μερικά λεπτά και περιλαμβάνει μία βαθιά και αργή εισπνοή την οποία θα επαναλάβουμε τέσσερις φορές.

Η ειδικός συστήνει να διατηρήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την εισπνοή πριν εκπνεύσουμε και να διατηρήσουμε επίσης μία παύση στο κατώτατο σημείο της εκπνοής. Σημαντικό είναι επίσης να βεβαιωθούμε ότι αναπνέουμε από το διάφραγμα ώστε να ενεργοποιήσουμε τη διαδικασία χαλάρωσης. Αυτό το καταλαβαίνουμε αν φουσκώνει η κοιλιά και όχι το στήθος κατά την εισπνοή. Τέλος, μετράμε από το 1 έως το 5 σε κάθε εισπνοή και εκπνοή για να διατηρήσουμε τον αργό ρυθμό.

Η ενεργοποίηση της δραστηριοποίησης της χαλάρωσης, που είναι το αντίθετο από την ενεργοποίηση της διαδικασίας του στρες, είναι αναγκαία για να μειωθεί η επίδραση στον οργανισμό μας. Ένταση, λαχάνιασμα, νευρικότητα, ανησυχία και ιδρωμένα χέρια είναι μερικές από τις  εκδηλώσεις της χρονιότητας του άγχους που ενεργοποιεί πολλά προβλήματα υγείας.  

Όπως επισημαίνει ο γενετιστής Δρ David Sinclair από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ακόμα και θετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του στρες, όπως είναι η γυμναστική, πρέπει να γίνονται με ολιγοήμερα διαλείμματα ώστε να ξεκουραστεί το σώμα. Και για την περίπτωση αυτή, η «αναπνοή τρία επί πέντε» μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

Σχετικά Άρθρα