ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αντιγήρανση και ισορροπία με έναν πρωτότυπο τρόπο

21 Ιουνίου 2023, 16:00

images

Με άλλο ... μάτι θα δούμε το βούρτσισμα των δοντιών αν λάβουμε σοβαρά υπόψη την έρευνα παρατήρησης που έχει κάνει η Δρ Rosalind Frydberg, εκπαιδεύτρια ομαδικής γυμναστικής Life Time ARORA. Όπως υποστηρίζει, αν στεκόμαστε στο ένα πόδι όση ώρα βουρτσίζουμε τα δόντια μας, θα έχουμε καθώς περνούν τα χρόνια πολλά οφέλη στην ισορροπία αλλά και τη νοητική μας κατάσταση. 

«Το σώμα μας τείνει να είναι δυνατότερο ή πιο αδύναμο από τη μία του πλευρά, ιδιαίτερα όσο μεγαλώνουμε», τόνισε Rosalind Frydberg και συνεχίζει: «Πρέπει να προκαλέσουμε την ισορροπία μας για να τη βελτιώσουμε και στεκόμενοι στο ένα πόδι όσο βουρτσίζουμε τα δόντια μας, είναι ένας καλός τρόπος να το καταφέρουμε».

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ισορροπία στο ένα πόδι, βοηθά τους σταθεροποιητικούς μυς, όπως οι προσαγωγείς και οι απαγωγείς. Επιπλέον όφελος αποκτάται και από την τροποποίηση της άσκησης με γυμνό πόδι. «Με την ξυπόλητη εκδοχή της άσκησης ισορροπίας, βοηθάμε ακόμα και τους μικροσκοπικούς μυς του ποδιού ενώ ενδυναμώνουμε τους αστραγάλους μας», πρόσθεσε η ίδια.

Όπως επισημαίνει η ίδια, το 1/4 των Αμερικανών πέφτει κάθε χρόνο ενώ το 1/5  από αυτές τις πτώσεις καταλήγει σε σοβαρό τραυματισμό, όπως τα κατάγματα ή τα τραύματα στο κεφάλι, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Γι' αυτό κρίνεται σημαντικό να ισορροπεί κανείς καθώς έτσι μόνο αυξάνει τις πιθανότητες μείωσης των ενδεχόμενων πτώσεων.

Καθώς το να στεκόμαστε για 1-2 λεπτά στο ένα πόδι βουρτσίζοντας τα δόντια απαιτεί συντονισμό, το αποτέλεσμα είναι να ασκούμε τον εγκέφαλο. Μαθαίνοντας νέες κινήσεις συμβάλλετε στην προώθηση της νευρικής πλαστικότητας, δηλαδή την ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει και να προσαρμόζεται ως απάντηση στη συμπεριφορά μας. Όπως τονίζουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Γιούτα, όσο περισσότερο προκαλεί κανείς τον εγκέφαλο του, τόσο πιο βελτιωμένα θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Η προπόνηση ισορροπίας μπορεί να βελτιώσει την οστική υγεία. Αυτό σημαίνει ότι οι μονόπλευρες ασκήσεις, όπως η συγκεκριμένη μπορεί να συμβάλλουν στην προστασία από προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία, όπως είναι η οστεοπενία και η οστεοπόρωση.


Σχετικά Άρθρα