ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανεπαρκής η σωματική δραστηριότητα των παιδιών

14 Οκτωβρίου 2020, 09:00

images

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Child & Adolescent Health από ερευνητές του ΠΟΥ διαπιστώνει ότι πάνω από το 80% των εφήβων που φοιτούν στο σχολείο παγκοσμίως, δεν τηρούν στις συστάσεις για τουλάχιστον μία ώρα σωματικής άσκησης ημερησίως.

Η μελέτη, η οποία βασίζεται σε στοιχεία που αναφέρθηκαν από 1,6 εκατομμύρια μαθητές ηλικίας από 11 έως 17 ετών,  αναφέρει ότι και στις 146 χώρες που μελετήθηκαν, τα κορίτσια ήταν λιγότερο δραστήρια από τα αγόρια σε όλες τις χώρες εκτός από 4 (Τόνγκα, Σαμόα, Αφγανιστάν και Ζάμπια).

Η διαφορά στην αναλογία των αγοριών και των κοριτσιών που ακολουθούν τις συστάσεις του ΠΟΥ ήταν μεγαλύτερη από 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχεδόν μία στις τρεις χώρες το 2016 (29% σε 43 από 146 χώρες), με τη μεγαλύτερη διαφορά να είναι στις ΗΠΑ και την Ιρλανδία (15 %). Οι περισσότερες χώρες στη μελέτη (73%, 107 κράτη από 146) είδαν αυτό το χάσμα να διευρύνεται μεταξύ των ετών 2001-2016 .

Οι χώρες που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες μειώσεις στα αγόρια που δραστηριοποιούνται ανεπαρκώς ήταν το Μπαγκλαντές (από 73% στο 63%), η Σιγκαπούρη (από 78% στο 70%), η Ταϊλάνδη (από 78% στο 70%), το Μπενίν ( από 71% στο 64%) και οι ΗΠΑ (από 71% στο 64%). Ωστόσο, μεταξύ των κοριτσιών, οι αλλαγές ήταν μικρές, κυμαινόμενες από μια μείωση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στη Σιγκαπούρη (από 85% σε 83%) έως μία αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο Αφγανιστάν (από 87% σε 88%).

Μερικά από τα χαμηλότερα επίπεδα ανεπαρκούς δραστηριότητας στα αγόρια βρέθηκαν στο Μπαγκλαντές, την Ινδία και τις ΗΠΑ. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα ανεπαρκούς σωματικής άσκησης στο Μπαγκλαντές και την Ινδία (όπου το 63% και το 72% των αγοριών ήταν ανεπαρκώς ενεργά το 2016)  μπορεί να εξηγηθεί από την έντονη εστίαση στα εθνικά αθλήματα όπως το κρίκετ. Παράλληλα, τα ποσοστά των ΗΠΑ (64%) μπορεί να εξηγηθούν από την καλή εκπαίδευση φυσικής αγωγής στα σχολεία, την εκτεταμένη κάλυψη των αθλημάτων από τα μέσα ενημέρωσης και την διαθεσιμότητα των sports club (όπως χόκεϊ επί πάγου, αμερικανικό ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή μπέιζμπολ).

Για τα κορίτσια, τα χαμηλότερα επίπεδα ανεπαρκούς δραστηριότητας παρατηρήθηκαν στο Μπαγκλαντές και την Ινδία και ενδεχομένως εξηγούνται από κοινωνικούς παράγοντες, όπως οι αυξημένες οικιακές ασχολίες στο σπίτι για κορίτσια. και η απαγόρευση εξόδου και διασκέδασης.

Σχετικά Άρθρα