ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανατροπή σε αυτά που γνωρίζαμε για τη μακροζωία

07 Ιουνίου 2021, 16:00

images

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Yale και της Alabama-Birmingham αναζήτησαν τον ρόλο που διαδραματίζει η φυλή και το μορφωτικό επίπεδο στο προσδόκιμο ζωής και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πιο ασφαλής  δείκτης μακροζωίας είναι η μόρφωση.

Υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση και αποφυγή του άγχους και του καπνίσματος συνεχίζουν να είναι σταθερά η "συνταγή" για μεγαλύτερη και ποιοτικότερη ζωή μεταξύ όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου και φυλής. Αλλά όπως καταδεικνύει η νέα επιστημονική έρευνα, όσο μεγαλύτερη είναι η μόρφωση, τόσο απέχουμε από καταστάσεις και συνήθειες που θα μάς οδηγήσουν πρόωρα στον θάνατο... Ακόμα κι αν αυτές είναι η συνεχής παρακολούθηση τηλεόρασης αντί για ποιοτικά βιβλία που κρατούν τον εγκέφαλο νεανικό και υγιή!

Για τις ανάγκες της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Public Health, οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα από περίπου 5.100 λευκούς Αμερικανούς και αφροαμερικανούς σε τέσσερις πόλεις των ΗΠΑ, οι οποίοι εντάχθηκαν ως πειραματική ομάδα στην έρευνα 30 χρόνια πριν. Από την ομάδα 395 είχαν πεθάνει.

Σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale και συγγραφέα της μελέτης, Δρ Brita Roy, αυτοί οι θάνατοι συμβαίνουν σε άτομα που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία, συχνά με παιδιά, πριν από την ηλικία των 60 ετών.

Η μελέτη αποκάλυψε τις φυλετικές διαφορές στα ποσοστά και τις αιτίες θνησιμότητας. Περίπου το 9% των αφροαμερικάνων συμμετεχόντων στη μελέτη απεβίωσαν σε νεαρή ηλικία σε σύγκριση με το 6% των λευκών συμμετεχόντων. Επιπλέον, οι αφροαμερικάνοι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα ανθρωποκτονίας ενώ για τους λευκούς, το AIDS αποτελούσε αιτία περισσότερων πρόωρων θανάτων. Οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος ήταν οι πλέον κοινές αιτίες θανάτου συνολικά.

Τα ποσοστά πρόωρου θανάτου σε συνάρτηση με το μορφωτικό επίπεδο παρουσίασαν επίσης σημαντικές διαφορές

Περίπου το 13% των ατόμων με μέση εκπαίδευση πέθανε σχετικά νωρίς, σε σύγκριση με το 5% των απόφοιτων πανεπιστημίων. Στον συνυπολογισμό φυλής και εκπαίδευσης, τα ποσοστά πρόωρου θανάτου αφροαμερικανών και λευκών ήταν σχεδόν ίσα κι άρα εδώ δεν έπαιξαν ρόλο.

Συνολικά, η μελέτη έδειξε όσο το επίπεδο μόρφωσης γινόταν χαμηλότερο, το προσδόκιμο ζωής μειωνόταν κατά 1,4 έτη. Σύμφωνα με την Δρ Roy, τα ευρήματα επιτείνουν την ανάγκη ίσης πρόσβασης στην ποιοτική εκπαίδευση ως όπλο για την αντιστροφή αυτής της ανησυχητικής τάσης μείωσης του προσδόκιμου ζωής στους ενήλικες.


Σχετικά Άρθρα