ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αιτίες για κράμπες οι οποίες δεν σχετίζονται με την άσκηση

03 Φεβρουαρίου 2020, 10:05

images

Κράμπα στα πόδια εμφανίζεται όταν ένας ή περισσότεροι μύες συσπώνται ακούσια. Οι κράμπες στο πόδι τη νύχτα μπορούν να προκαλέσουν ήπιο έως σοβαρό πόνο και να παρεμποδίσουν την ποιότητα του ύπνου ενός ατόμου.

Οι συνηθέστερες αιτίες για τις κράμπες που χαλούν τον ύπνο μας είναι οι ακόλουθες:

  • Υπερβολική μυϊκή κόπωση μπορεί να απορρυθμίσει τα νευρικά ερεθίσματα που ελέγχουν τις μυϊκές κινήσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκούς σπασμούς ή κράμπες.
  • Χαμηλό κάλιο. Οι μυϊκοί ιστοί απελευθερώνουν κάλιο κατά τη διάρκεια της άσκησης, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει τη ροή του αίματος στους μυς. Εάν το επίπεδο καλίου ενός ατόμου πέσει κάτω από 3 mmol/lt, τα σωματικά συμπτώματα της υποκαλιαιμίας - συμπεριλαμβανομένης της μυϊκής αδυναμίας και της κράμπας - μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται.
  • Χαμηλό μαγνήσιο . Ορισμένες παθήσεις του πεπτικού όπως η χρόνια διάρροια,  η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ - μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια μαγνησίου.
  • Εγκυμοσύνη. Οι νυχτερινές κράμπες των ποδιών είναι συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο ακριβής λόγος για αυτό παραμένει ασαφής, αλλά μια θεωρία είναι ότι η εγκυμοσύνη επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί τους ηλεκτρολύτες όπως το κάλιο , το ασβέστιο και το μαγνήσιο.
  • Παρενέργειες φαρμάκων.  Κάποιες κατηγορίες φαρμάκων μπορεί να παρουσιάσουν κράμπες σαν παρενέργεια. Συνηθέστερα αυτό παρατηρείται σε ασθενείς που λαμβάνουν διουρητικά αλλά επίσης κάποιες φορές σε χρήση β-αναστολέων ή υπολιπιδαιμικών φαρμάκων της κατηγορίας των στατινών.  Επίσης κράμπες μπορεί να παρουσιάσουν νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

   * Ακατάλληλα υποδήματα. Σφιχτά παπούτσια μπορεί να ασκήσουν υπερβολική πίεση στα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών, περιορίζοντας έτσι τη ροή αίματος σε αυτές τις περιοχές. Τα ψηλά τακούνια και τα παπούτσια χωρίς σωστή υποστήριξη της καμάρας μπορούν να ωθήσουν τα πόδια σε άβολες θέσεις με συνέπεια  να προκληθούν  κράμπες αργότερα.

ΠΗΓΗ

Sleep

Σχετικά Άρθρα